CCOO i UGT convocaran previsiblement una nova vaga general contra les retallades del Govern, la segona contra el Govern de Mariano Rajoy, el pròxim 14 de novembre. A falta que aquesta data sigui ratificada a la reunió dels màxims òrgans de Govern de les dues centrals, la Confederació Europea de Sindicats (CES) ha donat el primer pas en l'esperat full de ruta fins a la vaga general al convocar una jornada de mobilitzacions a escala europea per a aquest mateix dia, coincidint amb les aturades generals a Portugal i Grècia, segons indica la Confederació en un comunicat.

Fonts sindicals van indicar que la intenció dels sindicats és des del principi coordinar una mobilització amb els països perifèrics, els més copejats per les retallades imposades des de la UE, i particularment fer coincidir la vaga general amb les de Portugal i Grècia.

Una vegada ratificada la data per les centrals sindicals, les úniques organitzacions amb capacitat per convocar un aturada general en el si de la Cimera Social, aquesta plataforma donarà el sí definitiu a la reunió prevista per a la mateixa tarda de divendres. De fet, el secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, va dir a Brussel·les, en el marc de les reunions de la CES, que "és molt probable que aquesta mateixa setmana es prengui una decisió al voltant a la possibilitat de la vaga" a Espanya i va defensar que la vaga general coincidexi amb les mobilitzacions en l'àmbit europeu.

Sense precedents

De celebrar-se, seria la primera vegada que a Espanya es convoquen dues vagues generals el mateix any, després de la qual va tenir lloc el passat 29 de març. D'altra banda, la jornada d'acció i solidaritat convocada per la CES per al 14 de novembre inclourà aturades, manifestacions i altres accions per expressar la seva "forta oposició" a les mesures d'austeritat que estan portant, al seu judici, a la recessió.

"Les mesures, lluny de recuperar la confiança, només serveixen per empitjorar els desequilibris i fomentar la injustícia", afegeix el comunicat de la Confederació Europea de Sindicats.

De convocar-se finalment una vaga general contra les retallades del Govern, seria la setena vaga general de 24 hores de la història d'Espanya i la tercera que es convoca a un Govern del PP.

En el cas de Catalunya, el 14 de novembre cau al mig de la campanya electoral, una coincidència a la qual fonts sindicals treuen importància.