27 de desembre de 2012
27.12.2012
40 Años
40 Años

Catalunya, una de les regions amb els impostos més alts

La Cambra de Comerç de Barcelona revela que tindrà l'IRPF més alt de la UE, només superada per Suècia

28.12.2012 | 08:42
L´acord entre CiU i ERC preveu la creació de nous impostos.

Catalunya serà una de les comunitats autònomes i una de les regions d'Europa amb els impostos directes més elevats quan s'aprovin els nous tributs acordats per CiU i ERC, segons revela un informe elaborat per la Cambra de Comerç de Barcelona. Després de comparar l'impost de patrimoni, el de successions i donacions, i el tram autonòmic de l'IRPF -tributs sobre els quals tenen competència les autonomies-, la Cambra de Barcelona ha conclòs que Catalunya se situarà "molt per sobre" de les comunitats amb fiscalitat més alta en relació amb el patrimoni i successions.

Pel que fa a l'IRPF, Catalunya tindrà l'impost més alt d'Espanya i de la Unió Europea, i només serà superada per Suècia, afegeix l'informe. El document també destaca que cap comunitat autònoma ha regulat un mínim exempt general per sota dels 700.000 euros en el cas de l'impost de patrimoni, i apunta que si Catalunya aplica una rebaixa d'aquest mínim exempt -tal com reflecteix l'acord entre CiU i ERC- passarà a ser una de les dues comunitats que més graven. Pel que fa a successions, la majoria de comunitats autònomes han eliminat aquest impost entre familiars pròxims, i només algunes el mantenen per a determinats imports i segons el patrimoni preexistent. Amb l'actual normativa, a Catalunya no es tributa en el cas de l'herència, mentre que en els casos de donacions la tributació està prop de la mitjana del conjunt de comunitats.

Així i tot, l'acord entre CiU i ERC preveu un augment de la recaptació entre 150 i 200 milions d'euros, el que significa que s'anul·larà la rebaixa aprovada per CiU i que va entrar en vigor el 2011 i es tornarà a la situació anterior, quan la recaptació de l'impost se situava al voltant dels 300 milions d'euros.

La Cambra de Barcelona també destaca que totes les comunitats comparteixen els mateixos tipus en els primers quatre trams autonòmics en relació amb l'IRPF, que van des del 12% al 21% -a excepció de Madrid i la Rioja, que han aplicat rebaixes de l'1%-. Malgrat això, a Catalunya, els contribuents amb rendes molt elevades tributen pel marginal més alt de totes les comunitats i dels països membre de la Unió Europea.

Pressió a les Sicav

En un altre ordre de coses, el Govern ha anunciat que no modifica la pressió fiscal que s'aplica a les Societats d'Inversió de Capital Variable (Sicav) per evitar la seva deslocalització a altres països de la Unió Europea i la conseqüent pèrdua del negoci que genera la seva gestió.
Així ho assegura en resposta a una pregunta parlamentària de la portaveu de UPyD al Congrés, Rosa Díez, en la que la diputada assenyalava que les Sicav gestionen a Espanya uns 23.218 milions d'euros pels que tributen proporcionalment en menor quantia que els ciutadans, alguna cosa que segons el seu parer s'hauria de rectificar.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema