El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (UE) va afirmar que Espanya ha incomplert la Directiva europea sobre l'IVA en aplicar tipus reduïts d'aquest impost a categories de béns més àmplies que les previstes en l'àmbit dels productes farmacèutics i equips mèdics. L'esmentada normativa especifica les categories de lliuraments de béns i prestacions de serveis a les quals els Estats membres poden aplicar un tipus d'IVA reduït.

Espanya aplicava el tipus reduït del 8% a aparells de diagnòstic per mesurar la pressió sanguínia, termòmetres, agulles, guants, màscares, gorres i bates mèdiques, i després de la reforma fiscal aprovada pel Govern, el tipus reduït que s'aplica a aquests productes es va elevar al 10%.

El novembre de 2010, la Comissió Europea (CE) va avisar Espanya que aplicava un tipus reduït de l'IVA a categories de béns més àmplies d'allò previst en la legislació comunitària i va demanar a l'Estat que adoptés mesures adients per corregir la situació.

Les autoritats espanyoles van respondre a l'Executiu europeu que consideraven que la llei espanyola d'IVA complia la normativa europea, fet pel qual van decidir no modificar-la, circumstància que va portar la CE a imposar un recurs davant el Tribunal de Justícia de la UE.

En la seva decisió, el Tribunal considera que aplicar un tipus reduït d'IVA a les substàncies medicinals susceptibles de ser utilitzades habitualment en l'obtenció de medicaments "és contrari a la Directiva IVA", que només permet aplicar-lo als productes acabats, susceptibles de ser utilitzats directament pel consumidor final.

En segon lloc, considera que la directiva no permet l'aplicació d'un tipus d'IVA reduït als "productes sanitaris, material, equips o instrumental que, objectivament considerats, només es puguin utilitzar per prevenir, diagnosticar, tractar, alleujar o curar malalties o molèsties de l'home o dels animals".

El Govern va afirmar que estudia la sentència amb la voluntat que la seva aplicació, que no serà immediata, se cenyeixi a allò "estrictament necessari", excloent en tot cas els medicaments. Fonts del Ministeri d'Hisenda van recordar que la sentència no afecta el consumidor final, sinó qui compra i ven productes sanitaris, com podrien ser per exemple guants per a quiròfan. Van insistir que els medicaments d'ús personal seguiran gravats per un tipus superreduït del 4% i els d'ús animal pel reduït 10%.

Les farmacèutiques van explicar que no repercutiran en els seus preus l'encariment de les substàncies que utilitzen per elaborar medicaments que comportarà l'obligació que a Espanya l'IVA que grava aquests productes s'elevi del 4 al 21%.