El conseller d'Emrpesa i Ocupació, Felip Puig, ha anunciat aquest dimecres que Catalunya va rebre prop d'un 10% més de turistes estrangers al 2012 i un creixement superior pel que fa als ingressos que van generar, que van augmentar un 13%. Tot plegat, segons el conseller, ha permès compensar en part la davallada de visitants catalans i espanyols a causa de la crisi, i consolida un creixement total del 3,5% l'any passat. Segons Puig, Catalunya manté d'aquesta manera el lideratge com a destinació turística a l'Estat i al seu entorn del Mediterrani en un moment difícil, fet que demostra que la seva aposta per la qualitat i la diversificació dóna bons resultats.

Puig ha fet aquestes manifestacions des de l'estand de Catalunya a la fira Fitur, que enguany presenta les propostes de més de 70 institucions, entitats i empreses en prop de 1.000 metres quadrats. La fira, segons el conseller, arriba després d'un "molt bon any turístic" que va seguit també de "bones perspectives" per al sector aquest 2013.

Tot plegat, segons Puig, consolida Catalunya com "la primera potència turística de l'Estat espanyol i una de les primeres d'Europa" i demostra que "l'aposta per l'excel·lència, la diversificació, la valoració del producte, la qualitat de l'oferta, la concertació i el colideratge ens està permetent en un entorn de competència tenir resultats molt bons".

En aquest sentit, ha destacat que al 2012 Catalunya no només ha aconseguit incrementar el nombre de turistes, sinó que han aportat més diners que altres anys, fet que "demostra que estem a la bona línia" i que "creixem no només en volum, sinó també en renda" en un sector "estratègic per al nostre projecte de país".

Defensa la taxa turística

Un any després de l'entrada en vigor de la taxa turística Puig també ha destacat que la mesura no ha suposat una barrera per a les visites a Catalunya, contràriament va afirmar recentment el ministre d'Indústria, José Manuel Soria, que considera que Catalunya hagués pogut rebre encara menys turistes sense la taxa.

Puig ha recordat que amb aquesta taxa "no s'ha inventat la sopa d'all" en aquest camp ni ha trencat la homologació amb altres destinacions europees. "Estem fent el que estan fent els principals països amb els que competim, i això revertirà en el propi sector, en la promoció turística, en els agents i en les campanyes que fem per valorar infraestructures, nous projectes i valor afegit que ens ha de fer créixer", ha dit.

Es tracta, segons Puig, d'un "cert sacrifici" que és "el mateix que estan fent altres països des de fa molts anys" i que permet "apostar per la qualitat i el valor afegit" en un moment en què minven els recursos públics.

Per contra, Puig ha recordat que la taxa permet tenir "més recursos" en un moment en què l'Estat no compleix les seves inversions. Segons el conseller, l'Estat mira Catalunya "amb un punt d'admiració i respecte", però "el diàleg i la consideració hauria de ser més que la confrontació o l'intent d'ofec" que pateix Catalunya.