El Govern augmentarà el llindar dels beneficiaris del Codi de Bones Pràctiques, limitarà a 30 anys el termini màxim de les hipoteques, i elevarà a tres anys la durada dels lloguers del Fons Social d'Habitatges dins d'un paquet de mesures per protegir als col·lectius més vulnerables.

Aquestes són algunes de les propostes presentades pel ministre d'Economia, Luis de Guindos, durant la defensa al Congrés del projecte de llei de mesures urgents per reforçar la protecció als deutors hipotecaris.

El Govern vol que els interessos de demora de les hipoteques es limitin a tres vegades el tipus d'interès legal dels diners, actualment en el 4%.

A més, es reforçarà la independència de les societats de taxació respecte de les entitats: la banca haurà d'acceptar la taxació homologada aportada pel client. També es reduirà del 25% al 10%, el percentatge de participació de la banca en aquestes societats.

Així mateix, es volen agilitar els procediments judicials i realitzar subhastes en línia dels habitatges, a més de limitar a 30 anys el termini màxim per a les hipoteques que puguin ser objecte de titulització. En aquest sentit, el ministre va dir que no es prohibeixen la concessió d'hipoteques a més de 30 anys, només que no podran formen part del grup que s'inclouen en les cèdules hipotecàries, per la qual cosa es limita indirectament.

"Si ens n'anem a més termini, la posició del deutor pot ser més vulnerable". "30 anys, és un límit prou ampli", va assenyalar.

Una altra de les mesures contempla que en una execució hipotecària de l'habitatge habitual, el jutge podrà condonar el pagament del deute en el cas que el deutor pagui el 65% del total pendent en el cinquè any des de l'adjudicació del bé després del procés de subhasta, o el 80% en el desè any. En el cas que l'entitat que es queda amb la casa obtingui guanys amb la seva venda en aquests 10 anys, el 50% d'aquest benefici vagi a reduir el deute de l'hipotecat.

També es preveu rebaixar l'aval necessari per participar, del 20% al 5% del valor de taxació de l'immoble, i ampliar el termini de 20 a 40 dies perquè l'adjudicatari trobi finançament.