Els treballadors de grans magatzems mantindran les setze pagues i no veuran lligats els seus salaris a les vendes de 2008, encara que deixaran de ser compensats pels festius i diumenges treballats i hauran de fer més hores a l'any pel mateix salari.

Així es desprèn del conveni signat la matinada de dimecres a dijous pels sindicats majoritaris Fetico i Fasga i la patronal de la distribució Anged, un acord del qual es desvinculen UGT, CCOO, LAB, CIG i ELA-STV per entendre que perjudica els 230.000 treballadors del sector.

El conveni, que va començar a negociar-se a finals de desembre, va quedar rubricat després de més de 14 hores de reunió i després que la patronal renunciés a l'eliminació de fins a tres pagues i a lligar l'evolució dels salaris a les vendes de 2008.

No obstant això, s'incrementen les hores màximes anuals a 1.798 (28 més), amb la qual cosa a igual retribució per any la remuneració de l'hora treballada caurà de 7,88 a 7,75 euros, l'1,6 %. Els sous quedaran congelats encara que pujaran fins a un 1, 5 % si les vendes superen les de 2010.

A més, es deixaran de pagar els festius i diumenges, dies en els quals hauran de treballar tots els empleats, inclosos els que ara no ho fan per motius familiars, van informar fonts de Fetico.

No obstant això, el cobrament de diumenges es consolida en un ?complement personal d'entre 350 i 500 euros -segons el que s'hagi treballat l'any passat, fet que afavorirà als ?treballadors que més festius van fer.

El pacte preveu el compromís per part de les empreses del manteniment de l'ocupació indefinida al llarg de la vigència del conveni, que afecta uns 230.000 treballadors a Espanya, segons els sindicats signants.

La patronal Anged està integrada per AKi, Alcampo, Apple, Bricomart, C&A, Carrefour, Conforama, El Corte Inglés, Cortefiel, Eroski, FNAC, Hipercor, Ikea, LeroyMerlin, Media Markt, ToysR's i WorldDuty Free.

Per a la patronal, s'ha fet un "enorme esforç" per part de les empreses i els treballadors per poder aconseguir un acord en el qual primen les mesures de flexibilitat interna que vinculen els salaris a la productivitat. Per la seva part, el vicesecretari general de Fetico, Antonio Pérez, va destacar que amb l'acord no es redueixen els salaris i, fins i tot, s'ha aconseguit que hi hagi increments salarials lligats a les vendes de 2010.

Des d'UGT, en canvi, van denunciar que el nou conveni perjudica seriosament els treballadors ja que els abaixa el sou en ampliar-los la jornada i se'ls flexibilitza l'horari els 365 dies de l'any. A més, en els centres de treball on les vendes caiguin per sota de les registrades el 2010 els salaris es podran retallar fins a un 5 %, ressalten.