L'euríbor a dotze mesos ha tancat el mes de gener en el 0,575%, la seva primera pujada mensual des d'octubre de 2011, malgrat la qual cosa les hipoteques ?contrac?tades fa un any experimentaran descensos d'una mica menys de 90 euros mensuals o gairebé 1.050 a l'any.

Això és així perquè fa un any, el gener del 2012, aquest indicador se situava en l'1,837%, una taxa que triplica de sobres el nivell actual.

No obstant això, d'aquest descens només es podran beneficiar aquells préstecs hipotecaris que no incloguin una clàusula "sòl", que els impedeix baixar d'un determinat percentatge -que ronda el 3%.

L'Associació d'Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances (Adicae) calcula que a Espanya hi ha al voltant de quatre milions de persones amb hipoteques que contenen aquesta clàusula, motiu pel qual l'associació ha presentat demandes contra prop d'un centenar d'entitats financeres.

Segons un informe presentat pel Banc d'Espanya davant el Senat en 2010, aproximadament un terç de les hipoteques existents estaven subjectes a clàusules que limiten les oscil·lacions dels tipus d'interès.

L'euríbor, que és el tipus d'interès al qual es presten diners els bancs a la zona de l'euro, sol variar en funció de les pujades o baixades que aplica el Banc Central Europeu (BCE) als tipus d'interès.

Aquest indicador va marcar el seu màxim històric el juliol de 2008, al tancar en el 5,393%, i a partir d'aquest moment va iniciar una trajectòria a la baixa que es va parar el 2010, i que va reprendre a mitjan 2011.

Després de marcar el 2 de gener la seva taxa diària més baixa del mes (0,543%), l'euríbor ha seguit una trajectòria ascendent fins a superar dilluns passat, per primera vegada des de novembre de 2012, el 0,6%, i va arribar al 0,62%.

Els experts pronostiquen que en els propers mesos, aquest índex al que estan referenciades més del 90 per cent de les hipoteques, seguirà amb la seva tendència a la baixa.