L'organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) va demanar ahir a l'Estat espanyol que liberalitzi els horaris comercials "exhaustivament" i a tot el territori. En un informe sobre les reformes estructurals impulsades a Espanya, l'OCDE assegura que cal "liberalitzar l'obertura dels establiments comercials exhaustivament i a tota la nació", així com també "rebaixar les restriccions per a les gran superfícies".

El Govern espanyol va anunciar a principis de mes que portarà al Tribunal Constitucional el decret català dels horaris comercials, que intenta blindar el model comercial català davant l'onada d'ampliació d'horaris i dies d'obertura impulsada des de Madrid.

En el seu informe sobre Espanya, l'OCDE assegura que l'Estat ha reduït "fins a cert punt els límits en els horaris d'obertura durant el 2012", però assegura que cal anar més enllà. "Cal reduir les restriccions en les grans superfícies comercials i liberalitzar els horaris comercials exhaustivament i a tota la nació", proposa.

El text va en la línia de l'informe que fa uns dies ha publicat l'Autoritat Catalana de la Competència, que qüestionava la protecció que la normativa catalana dóna al petit comerç. L'estudi va rebre crítiques per part del sector i de la Generalitat, que ha asssegurat que no pensa modificar la seva política en la matèria.

D'altra banda, l'OCDE alaba els esforços d'Espanya per sortir de la crisi però el país ha d'optimitzar encara més els seus recursos, incloses les ajudes a desocupats i estudiants, va assenyalar a Moscou el secretari general de l'organisme, José Ángel Gurría.

Gurría va fer aquestes declaracions a la presentació de l'informe de l'OCDE sobre les seves propostes de reformes econòmiques per a aquest any, que va coincidir amb l'obertura de la reunió dels ministres de Finances del G20 (països desenvolupats i emergents) que se celebra a la capital russa.

"Espanya ha fet els deures i ara comença a veure els primers resultats. Ha caigut la pressió dels mercats", va subratllar el cap de l'OCDE, que no va dubtar no obstant això a demanar més implicació del Banc Central Europeu (BCE), que segons Gurría podria ajudar Espanya sense esperar que Madrid li sol·liciti el suport.

L'OCDE recomana a Espanya pagar les prestacions de desocupació només a aquells desocupats que busquin activament un lloc de treball.

El document assenyala que el Govern ha de seguir "de manera més pròxima els esforços de recerca d'ocupació dels beneficiaris de prestacions i vincular els pagaments de beneficis als resultats".

Així mateix subratlla que "la baixa efectivitat dels serveis públics d'ocupació frena" la col·locació dels desocupats al mercat de treball.

L'OCDE també repara en l'educació com un dels principals problemes d'Espanya i assenyala en el seu informe que el baix nivell d'educació secundària i universitària redueix la competitivitat dels treballadors i la productivitat en general.

Encara que entre les propostes de l'organisme per consolidar el creixement global figuren les inversions en educació i sanitat, el secretari general de l'OCDE no creu que Espanya estigui actuant en el sentit contrari d'aquestes recomanacions al retallar en els dos àmbits.

Entre les mesures adoptades, els experts alaben la restricció en l'accés a les beques a la universitat i alguns aspectes de la reforma d'educació obligatòria empresa pel Govern, que inclouen el reforçament de les matèries troncals bàsiques i la introducció d'una orientació vocacional en l'últim curs.