Les retallades salarials en el sector públic van fer caure el cost per hora treballada un 3,1% durant el quart trimestre de 2012 respecte al mateix període de l'any anterior. Segons dades publicades aquest dilluns per l'INE, la caiguda de costos laborals entre els treballadors de la funció pública, que va ser del 15,9%, ha fet baixar l'índex a nivells de l'any 2000, registrant la caiguda més forta des de l'inici de la crisi, i caient 3,6 punts respecte a la registrada el trimestre anterior. Junt amb els treballadors de la funció pública, altres sectors que han contribuït a la caiguda són els treballadors de la sanitat, amb una caiguda del 10,4%, i els de la construcció, amb una caiguda del 4,8%.

El secretari d'Estat de Comerç, Jaime García-Legaz, va considerar que la reducció interanual en el cost per hora treballada és una "molt bona notícia", ja que "ser capaç de reduir els costos unitaris" és equivalent a recuperar la competitivitat.

El president de la patronal madrilenya CEIM, Arturo Fernández, es va expressar en termes similars, explicant que reduir els costos laborals significa ser més competitiu, i que al seu torn això permet crear més llocs de treball.

Fernández va lligar aquesta retallada a la reforma laboral, que segons va indicar ha permès "ser més competitius a través d'aquesta rebaixa de costos laborals" i ha aconseguit que la "destrucció d'ocupació" es paralitzi.

L'opinió de govern i patronal contrasta amb la dels sindicats. El secretari general d'UGT, Cándido Méndez, es va mostrar molt preocupat per la baixada dels costos laborals perquè "vénen de la mà" de la destrucció d'ocupació i de la reducció de salaris i està provocant més dificultat per sortir de la recessió.

Segons l'opinió de Méndez aquesta caiguda està provocant més dificultat per sortir de la recessió. Amb l'exportació no n'hi ha prou, va assegurar, indicant que el que cal és "reactivar el consum". Perquè això sigui possible, "les famílies han de mantenir un "creixement raonable dels salaris", va concloure el líder sindical.