El recent corralito parcial decretat a Xipre i la por d'un possible contagi a altres països europeus amb problemes són dues de les causes que han portat els cercles financers a enfocar la seva mirada cap a uns diners virtuals aliens al control dels organismes oficials: les bitcoins.

Creades el 2009 per un grup de desenvolupadors asiàtics que operen sota el pseudònim de Satoshi Nakamoto -no es coneix de forma oficial la procedència ni l'autor d'aquesta "divisa"- les bitcoins són un tipus de moneda que serveix per efectuar transaccions comercials.

Internet és la plataforma on s'opera i per tenir un compte l'usuari disposa de diverses opcions. La més usual és anar a les cases de canvi que pul·lulen per tota la xarxa, encara que també es pot comprar divisa a un particular o vendre un article propi en "bitcoins".

El cas de Taylore More, un empresari canadenc de 22 anys que ven casa i accepta les "bitcoins" com a mitjà de pagament, és una anècdota que ha recorregut tot el planeta. Ningú sap si en el futur serà costum.

Els principals dubtes resideixen a la seguretat. L'ús fraudulent d'Internet fa que molts vegin el comerç virtual amb recel. No obstant això, els usuaris de la moneda informàtica destaquen que aquest tipus de pagaments es desenvolupa gràcies a complexos sistema criptogràfics, molt difícils de hackejar.

Alhora, també hi ha un tipus d'actors batejats com "miners", que s'encarreguen de verificar l'autenticitat de les transaccions. Si el pagament és revisat per cinc d'aquests professionals se'n confirma l'autenticitat i la seguretat. No es pot fer marxa enrere.

Randy Brito, portaveu de la pàgina web Cafeconbitcoin.com, va comentar que "el comerciant està molt més segur amb aquest sistema de pagament. Si vens alguna cosa per Internet i et paguen amb targeta de crèdit pot passar que després el compte sigui fraudulent. Aquí es revisa tot per diversos usuaris anònims experts. La comunitat actua en benefici seu. Si es verifica el pagament, els diners no es poden perdre ".

Brito porta un any utilitzant aquesta nou tipus de divisa i no ha tingut cap problema: "jo encara no he canviat una quantitat gran de diners, però sí conec gent que ho ha fet sense problemes. Aquesta nova modalitat de pagament està entrant a poc a poc a Europa. Ja hi ha cases de canvi a Espanya, França, Eslovènia o Alemanya. Aquesta divisa digital descentralitzada fa quatre anys que opera a tot el planeta. Crec que en poc més d'un any serà més que un mètode experimental, una realitat financera".

Consolidades als Estats Units

Les bitcoins tenen el seu principal mercat en terres nord-americanes, on una unitat ja equival a més de 92 dòlars. El Govern de Barack Obama ja ha decidit posicionar-se en aquesta qüestió i ha publicat un esborrany per regular de manera oficial el canvi de la moneda virtual en dòlars i l'FBI ha avisat del possible ús per part del crim organitzat. Les administracions no volen perdre la cursa de l'economia virtual.

A Europa, de moment, l'ús del moneder virtual no està tan estès. Només usuaris experts i professionals relacionats amb la xarxa de xarxes utilitzen aquest tipus d'intercanvi financer. No obstant això, aquest sistema informàtic ha registrat un gran creixement en l'últim any.

Segons les estadístiques publicades per Bitcoin-Qt -un dels principals operadors- el programa de transacció comercial ha estat descarregat prop de 9.500 vegades per usuaris espanyols en els últims dotze mesos.