La reforma laboral aprovada l'any passat posa límit a l'anomenada ultraactivitat, que permetia allargar la vigència dels convenis col·lectius un cop acabat el seu termini mentre s'estigués negociant el nou marc de relacions laborals en empreses i sectors. Ara, si dos anys després de la denúncia del conveni no hi ha acord, s'aplicarà únicament l'Estatut dels Treballadors, la legislació laboral bàsica i que suposarà la pèrdua de drets adquirits en moltes empreses. El proper mes de juliol, milers de treballadors catalans es trobaran en aquesta situació, com a mínim 6.000 a les comarques gironines.

Entre els convenis col·lectius d'àmbit gironí que perden la ultraactivitat el proper 7 de juliol hi ha els de Confiteria, pastisseria i brioxeria, el d'indústria del pa, el de xocolates i caramels, el de derviats del ciment, i el del sector de tracció mecànica de mercaderies i logística. En total són uns 6.000 treballadors, segons calcula el secretari general de CCOO a la demarcació, Bartomeu Compte. En el darrer trimestre de l'any, s'hi afegiran convenis com el d'emmagatzematge i manipulaicó de fruita, el d'indústries de la fusta de Girona, o el del sector de l'aigua de la demarcació.

A aquests, cal afegir-hi els milers de treballadors afectats per convenis d'àmbit català o estatal.

Els secretaris generals de la UGT i CCOO de Catalunya, Josep Maria Àlvarez i Joan Carles Gallego, han demanat als treballadors catalans que aprofitin la jornada del Primer de Maig per reclamar la vigència dels convenis col·lectius.

Els sindicats han xifrat en 800.000 els treballadors catalans que perdran la cobertura del seu conveni col·lectiu a partir del 7 de juliol i passaran a estar regits únicament per l'Estatut dels Treballadors en la seva relació amb l'empresa. El nombre s'eleva fins als 1,5 milions de treballadors de cara al desembre, sense comptar els 400.000 treballadors del sector públic que han vist vulnerades les condicions dels seus convenis, segons els sindicats.

Des de la Generalitat, aquesta situació preocupa i el secretari d'Ocupació i Relacions Laborals, Ramon Bonastre, va indicar que negocia amb patronals i sindicats perquè el Consell de Relacions Laborals de Catalunya exerceixi de mediador en les negociacions dels convenis col·lectius que estan a punt de perdre la ultraactivitat. La intenció del Govern és que les dues parts acceptin de manera voluntària aquest arbitratge i que durant aquest procés es mantinguin les condicions del conveni anterior. "Cal sortir al carrer el Primer de Maig per desencallar la negociació col·lectiva, ja que la patronal no vol abordar aquest problema. Serà una lluita llarga i difícil i el Dia Internacional dels Treballadors serà un pas més", va manifestar el secretari general de la UGT, Josep Maria Àlvarez durant la presentació dels actes del Dia del Treball. Per la seva banda, Joan Carles Gallego va declarar que s'acosta "un mes de maig calent", ja que "el 7 de juliol és a prop i cal que es desbloquegi la negociació col·lectiva.

"Contra l'austericidi"

A banda d'aquesta reclamació, els representants dels sindicats han cridat els treballadors a manifestar-se aquest Primer de Maig "contra l'austericidi" que està imposant la Comissió Europea i per demanar a Brussel·les polítiques expansives que reactivin l'economia i creïn ocupació.