Els administradors concursals de Càrnies Vilaró de Sils carreguen durament contra l´antic director general de l´empresa, Javier Frade, a qui atribueixen una sèrie de presumptes irregularitats que haurien perjudicat seriosament als creditors de la companyia. En el seu informe de qualificació, reclamen que el jutge que el condemni a pagar 19,4 milions d´euros per «indemnitzar els danys i perjudicis causats al patrimoni de la concursada» i sol·liciten que l´inhabiliti per administrar béns aliens durant 15 anys. L´advocat de Frade, Carles Deutú, va assenyalar ahir que «l'informe refereix una sèrie de presumpcions i acusacions abocades per l'administració concursal mancats de la imparcialitat que li hauria de ser pròpia, en l'exercici de les seves funcions, i que seran provades i refutades». Càrnies Vilaró va acabar tancant l´estiu de l´any passat en no poder tancar un acord amb els creditors deixant 125 treballadors sense feina.

Segons l´informe, durant l´any 2008, la companyia va organitzar una sèrie de pràctiques amb l´objectiu d´«ocultar la situació real d´insolvència, que possiblement s´arrossegava des d´abans». En aquell exercici, Càrnies Vilaró va acabar comprant un escorxador a Mollerussa, en una operació finançada per l´Institut Català de Finances, en la que els administradors concursals també detecten irregularitats.

El crèdit de l´ICF

Concretament, indiquen que Vilaró no va anotar en la comptabilitat l´existència d´aquest crèdit, un deute que va acabar aflorant arran de la presentació del concurs de creditors l´any 2010.

A més, l´informe de qualificació destaca que mentre en els llibres comptables de la càrnia apareix un import de compra de 7,7 milions d´euros, en l´escriptura de compra el preu és de 7,2 milions. «No s´ha pogut obtenir de la comptabilitat la causa que justifiqui aquest diferencial de 500.000 euros», apunten els administradors concursals.

Operacions triangulars

D´altra banda, l´informe també assenyala una presumpta pràctica irregular de l´antic director general de Vilaró, que hauria establert una operativa de compra i venda de drets amb una sèrie de societats mercantils sense estructura operativa ni presència en el sector carni.

Els administradors concursals denominen aquest sistema com a triangular: Vilaró venia una sèrie de drets a unes empreses, que les cedien a unes altres, per acabar essent comprats de nou per la càrnia de Sils «sense que existís entrega o trasllat real de mercaderia». L´informe assenyala que es tractava d´una operació financera no habitual en el mercat, en la que «el possible benefici d´una societat havia de comportar pèrdues a la següent, de forma que Indústries Càrnies Vilaró, en ser la societat de tancament, és la que havia d´acumular les pèrdues finals de la triangulació».

Aquestes operacions de venda de drets van passar de 40,2 milions d´euros al 2008 a 63,6 milions d´euros al 2009. En el primer trimestre de 2010, just abans de declarar-se al concurs de creditors, van sumar 12,7 milions d´euros. Sempre segons l´opinió dels administradors concursals, aquesta operativa permetia, gràcies al finançament de les entitats financeres, pagar proveïdors, salaris, Seguretat Social i impostos mentre la companyia estava en pèrdues.

Entre altres suposades irregularitats recollits en l´informe de l´administració concursal hi ha la «comptabilització d´una revalorització de terrenys i construccions per import de 8,3 milons d´euros» no permès per la normativa, la falta d´informació i comptabilització d´un préstec per import d´11,4 milions d´euros, l´aparició de deutes amb enitats financeres per import de 51,4 milions d´euros «del que no es coneix el seu origen», o serveis que Vilaró va prestar els anys 2008 i 2009 a Minversa, una societat administrada per Javier Frade, per més de mig milió d´euros.

L´acusació serà «refutada»

Carles Deutú, advocat de Frade, va aclarir ahir que «és un assumpte que ha de ser jutjat, encara que podem afirmar que l'informe refereix una sèrie de presumpcions i acusacions abocades per l'administració concursal mancats de la imparcialitat que li hauria de ser pròpia, en l'exercici de les seves funcions, i que seran provades i refutades en el moment processal oportú, sense perjudici que ens reservem les accions judicials que corresponguin».

També va destacar que «no deixa de ser significativa la intencionalitat d'un dels administradors concursals autors de l'informe, Luis Velasco Massip, que havent estat separat de la seva funció en el concurs, aquest portant personalment diferents mitjans de comunicació l'informe concursal, tal com hem tingut coneixement, i contra el qual igualment ens reservem les accions judicials oportunes».