L'arribada del bon temps i d'un ambient estival va marcar ahir l'inici de les rebaixes d'estiu, que arriben amb un elevat estoc als comerços. A majoria d'establiments es van poder veure descomptes que arribaven fins al 50% i, en alguns casos, fins al 70%. Un fet ?inusual que abans estava reservat als últims dies de rebaixes, el conegut "remat final". A més, divendres alguns comerços ja van començar a oferir productes rebaixats, un avançament que s'està produint reiteradament en els últims anys -i no només en els dies previs al període de rebaixes, també durant tot l'any- i que treu protagonisme al "tret de sortida" típic de cada any per aquestes dates.

Per Jordi Rotllan, president de Comerç Figueres, el fet que aquest any l'inici de rebaixes comenci un dilluns és perjudicial ja que molta gent treballa. Precisament, ahir es van veure per les botigues sobretot turistes i joves que han acabat les classes. En el cas de la capital empordanesa, molts comerços van aprofitar el dia de Sant Pere per obrir i començar, així, les rebaixes. Tot i això, per a la gran majoria de comerciants gironins, els dies forts de rebaixes seran el primer cap de setmana del mes de juliol, tal com explica Josep Maria Noguer, president de Girona Centre Eix Comercial.

I és que ahir el principal sector de compradors estava treballant, tot i que sempre hi ha excepcions, com l'Eva Pujadas, que estava fent encàrrecs per les seves amigues aprofitant que tenia el dia lliure. Segons Noguer, el primer dia de rebaixes no va ser dels més forts comparat amb altres anys, però, tot i això, es va veure força gent pel carrer, sobretot a primera hora del matí i al llarg de la tarda, quan molts gironins sortien de treballar.

Des de l'agrupació de comerciants Girona Centre Eix Comercial preveuen unes rebaixes escalonades, ja que la gent s'anirà repartint al llarg dels dos mesos. De fet, la durada de les rebaixes és un dels temes que més preocupen les associacions de comerciants ja que una gran part ho consideren excessiu. Girona Centre Eix Comercial reclama un control més estricte de la reglamentació i unes rebaixes més curtes limitades als mesos d'agost i febrer ja que moltes vegades els petits comerços són els que en surten més perjudicats. La gerència de l'Espai Gironès també opina el mateix i es posiciona a favor de la normativa catalana, tal com explica Pau Jordà.

Per altra banda, les expectatives d'aquest any dels botiguers són bones i preveuen una despesa mitjana d'entre els 75 i els 100 euros, segons Girona Centre. Aquestes vendes vénen condicionades, en part, pels estocs de primavera que tenen moltes botigues, d'entre un 40% i un 50% la majoria. A més, aquest any el temps ha jugat una mala passada als comerços i la fred ha provocat que moltes peces de roba que s'havien de vendre els mesos d'abril i maig hagin quedat al fons de l'armari, obligant els comerciants a vendre-les a un preu més barat del previst inicialment. Aquest fet, però, tampoc és vist amb mals ulls per la Confederació de Comerç de Catalunya (CCC), ja que el seu secretari general, Miguel Ángel Fraile, considera que així, "els compradors podran trobar una gran varietat de productes i talles amb grans rebaixes".

Segons un estudi fet per la Federació d'Usuaris i Consumidors Independents (FUCI), els centres comercials i grans magatzems són els llocs preferits pels compradors i un exemple n'és l'Espai Gironès de Salt.

Segons el seu gerent, Pau Jordà, les vendes del primer dia van ser superiors al previst. Entre 41.000 i 42.000 persones van anar a l'Espai ahir a comprar en una jornada que Jordà va qualificar d'"animada i amb bon ritme".

Ara bé, tot i l'optimisme d'alguns comerciants, la Confederació de Comerç de Catalunya (CCC) considera que els establiments facturaran uns 700 milions d'euros, aproximadament un 10% menys que l'any passat. Això suposarà una inversió d'entre el 25 i el 50 per cent per molts comerços en uns mesos esperats per tothom.