La Borsa espanyola va perdre ahir l'1,56% i els 7.800 punts, llastada per la banca, que a més de rebre un informe desfavorable de Moody's, es va vist pressionada per l'alça de la prima de risc després de l'esclat de la crisi política de Portugal i els dubtes sorgits entorn de Xipre i Grècia.

El principal selectiu de la Borsa espanyola, l'Ibex 35, va arribar a perdre més del 3%, un descens que es va limitar a la meitat en el tancament. Des de començament d'any, l'Ibex cau un 4,94%.

La banca va registrar importants pèrdues des de l'inici de la sessió després de la rebaixa aplicada per Moody's a les tres entitats nacionalitzades -Bankia, Novagalicia i CatalunyaBanc-, a les quals fins i tot qüestionava la seva viabilitat.

A més, l'agència advertia que la debilitat de l'economia espanyola, que no començarà a recuperar-se fins a mitjan 2014, seguirà afectant negativament al perfil creditici de la banca, malgrat que ha adoptat mesures de reforç del seu capital i estan millor preparats per assumir pèrdues.

També va contribuir a la caiguda la crisi política que es viu a Portugal després de la dimissió de dos dels seus ministres, el d'Exteriors i el de Finances.

La Comissió Europea advertia al país lusità que ha de "clarificar com més aviat millor" aquesta situació, ja que planteja riscos per al seu accés al finançament en els mercats i per a la seva recuperació econòmica.

A la situació de Portugal es van unir els dubtes que existeixen al mercat sobre la situació de Xipre i Grècia, que segueix debatent amb la troica (BCE, FMI i CE) sobre les reformes pendents per rebre el nou tram d'ajuda.

Tots aquests factors elevaven la prima de risc espanyola fins als 311 punts bàsics, 19 més que ahir.

El respir va arribar a la Borsa espanyola després de la publicació als Estats Units, d'unes bones dades del mercat laboral, que aconseguien frenar el descens.

A la resta d'Europa, la Borsa que més va pedre ahir va ser la portuguesa, que es va desplomar el 5,31%, mentre que la de Londres queia l'1,18%; la de París, l'1,08%; la de Milà, el 0,54% i la de Frankfurt, l'1,03%.

Dins de l'Ibex 35, tots els grans valors van registrar pèrdues. El Banco Santander es va deixar el 2,23%; Telefónica, l'1,57%; Repsol, l'1,19%; BBVA, l'1,14%; Iberdrola, el 0,41% i Inditex, el 0,21%. El Banco Popular, que dimarts va ser una de les companyies cotitzades que més va guanyar, va liderar ahir i les pèrdues de l'Ibex 35 al deixar-se el 5,46%.