Els més de 5.000 treballadors als que s'aplica el conveni de Mercaderies i Logística de Girona veuran mermats els seus drets laborals a partir del 7 de juliol, quan aquest conveni col·lectiu perdrà la seva vigència i les empreses podran aplicar, simplement, les disposcions de l'Estatut dels Treballadors. El motiu és que la patronal Asetrans no aplicarà l'acord català firmat fa uns dies sobre els processos de Negociació Col·lectiva en Ultraactivitat. Ho va dneunciar ahir el sindicat UGT, que va acusar la patronal de "manca de voluntat negociadora" i de voler "deixar morir el conveni col·lectiu"

El sindicat va explicar que les intencions d'Asetrans passen per una rebaixa salarial del 10%, l'eliminació d'una paga extraordinària, l'eliminació del concepte d'antiguitat, l'eliminació del complement IT, la jornada irregular, la modificació del sistema de vacances, i l'eliminació dels dies personals. "En definitiva, acabar amb tots els drets laborals que el conveni actual garantia als treballadors i les treballadores d'aquest sector", va explicar la UGT en un comunicat.

Els sindicats entenen que la postura de la patronal "està mancada de tota ètica, si més no quan encara adeuten als treballadors i les treballdores del sector els endarreriments de l'IPC de l'any 2011, endarreriments que s'han negat a pagar de manera reiterada".

29 convenis a Catalunya

Els sindicats catalans UGT i CCOO han advertit que Catalunya encara compta amb 29 convenis col·lectius en període d'ultraactivitat que decauran el pròxim 7 de juliol si no s'arriba a un acord entre les parts.

El secretari general d'UGT de Catalunya, Josep Maria Álvarez, va instar aquests sectors a adherir-se a l'acord subscrit fa dues setmanes per sindicats, patronals i Generalitat, que preveu la intervenció de l'administració catalana per facilitar un acord, i que permet habilitar un període extra de negociació.

El secretari general de CCOO de Catalunya, Joan Carles Gallego, va demanar a la Generalitat que intercedeixi i que convoqui durant els pròxims dies les comissions negociadores per "garantir que es mantenen vius els convenis".