El 25,7% de les persones amb problemes per pagar la hipoteca estan en atur i sense dret a subsidi per desocupació, i un 35,6% van ser avalats per a la compra de l'habitatge per familiars directes, la majoria pares o fills.

Així es desprèn d'un informe estadístic sobre execucions hipotecàries elaborat per l'Observatori de Drets Econòmics, Socials i Culturals (DESC) i la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) basat en 11.561 enquestes realitzades a persones que en els últims dos anys han acudit a aquest moviment social.

La PAH va oferir ahir un avanç d'aquest estudi, que presentarà complet el mes de setembre vinent i que revela que el 25,7% de les persones afectades per la crisi de les hipoteques no tenen feina i no cobren la prestació de desocupació, mentre que només un 22,5% tenen un contracte indefinit.

D'acord amb l'estudi, les dades del qual coincideixen aproximadament amb els del poder judicial, el 35,6% dels afectats tenen avals, en un 65,3% de familiars directes com pares o fills, de manera que, en cas d'execució hipotecària, seria més d'una llar el que estaria en joc.

L'informe de la PAH, que s'ha confeccionat a través d'enquestes plantejades per internet a afectats de tot Espanya, constata que l'atur és el motiu de l'impagament en el 70% dels casos, mentre que la resta de situacions obeeixen a l'augment de la quota hipotecària, la suma de deutes o al divorci dels titulars.

Segons l'estadística de la PAH, a un 60,8% de les persones enquestades encara els queda per pagar entre el 80 i el 100 de la hipoteca i el 20% deuen encara al banc entre el 60 i el 80% de les quotes. Aquesta dada, mantenen els autors de l'estudi, revela que la majoria de persones amb dificultats per pagar la hipoteca es veuran abocades a mantenir un deute tota la vida si la dació en pagament no s'aplica amb efectes retroactius.

Amb les dades estadístiques, la PAH ha confeccionat un perfil de persones afectades per la hipoteca, que segons la seva opinió "desmenteix la imatge que s'ha volgut donar en ocasions de què és un problema d'immigrants i ignorants" i, d'una altra banda, demostra que és un problema que afecta col·lectius vulnerables, sense feina o amb menors o ancians al seu càrrec.

Concretament, el 82% dels afectats per les crisis hipotecàries són nascuts a Espanya i en un 59% tenen estudis secundaris o de formació professional, percentatge que descendeix al 24% entre els universitaris.

Un 61,1% de les llars amb problemes per pagar les lletres es componen de dos o tres membres: prop d'un 75% compten amb un menor de 18 anys i un 31,6% té al seu càrrec a un o dues persones de més de 65 anys.

També afegeix l'informe, un terç de les persones afectades han hagut de destinar el conjunt dels ingressos familiars al pagament de la hipoteca almenys en una ocasió i per a un 40% dels afectats les lletres consumeixen el 60% dels ingressos.

L'estudi ha analitzat també l'impacte de la crisi hipotecària sobre la salut i les necessitats bàsiques: un 77% dels afectats afirma haver patit un nivell d'ansietat alt pels problemes de morositat i un 70% confessa dificultats per comprar roba, subministraments de la llar (65%) o aliments (45%).

Respecte a les entitats amb què els afectats tenen contretes els seus deutes, encapçala la llista BBVA (amb un 15,9%), seguit de Bankia (15,2%), Santander (14,2%), CaixaBank (13,8%) i Catalunya Caixa (9,8%).