Un dels convenis col·lectius que ahir va perdre la seva vigència per la fi de la ultraactivitat prevista en la reforma laboral va ser el de Transport de Mercaderies i Logística de la província de Girona, que afecta uns 5.000 treballadors. L'empresa més gran del sector a la demarcació, el Grup Calsina y Carré, va notificar ahir mateix a la plantilla que deixava d'aplicar el conveni. Segons la UGT, el sou base que aplicarà a partir de demà a la seva plantilla "serà el salari mínim interprofessional i els treballadors perdran con a mínim el 30% de l'antiguitat".

Això no obstant, aquestes retallades es compensaran amb un major complement salarial, que a diferència del que passava fins ara, no es consolidarà com dret. Segons el sindicat, aquests complements, es poden deixar de pagar quan vulguin.

El Govern català ha xifrat en un total de 84.400 els treballadors s'han vist afectats pels catorze convenis col·lectius sectorials que diumenge van caducar.

Els sectors que per volum d'ocupació i per nombre d'empreses es veuen més afectats per la pèrdua de vigència del conveni sectorial són el de transports de mercaderies per carretera i logística de la demarcació de Barcelona (33.000 treballadors) i el dels hospitals concertats de la XHUP (uns 50.000 més).

El secretari d'Ocupació i Relacions Laborals, Ramon Bonastre va apel·lar a ahir a la responsabilitat de les parts per esgotar la via negociadora davant la pèrdua de vigència dels convenis col·lectius.