10 de juliol de 2013
10.07.2013

La venda d'embarcacions a Girona augmenta en plena crisi econòmica

És una de les poques demarcacions de tot l'Estat en què el mercat nàutic experimenta una tendència positiva en el primer semestre

10.07.2013 | 06:59
Sala d´exposició d´una empresa nàutica gironina.

El sector nàutic gironí continua millorant les seves xifres i consolidant la recuperació iniciada l'any passat. En el primer semestre de 2013, a la Capitania Marítima de Palamós es van matricular 180 embarcacions, un 13,2% més que en els primers sis mesos de 2012. Girona és una de les set demarcacions de tot l'Estat on creixen les vendes, i la més important pel que fa a la quota de mercat.
Girona, concentra prop d'un 6% de les matriculacions de tot l'Estat. Només Barcelona, Balears, Màlaga i Cadis van registrar en el primer semestre més matriculacions, tot i que amb una tendència a la baixa.
Així es desprèn d'un informe Associació Nacional d'Empreses Nàutiques (Anen), que constata que en l'àmbit estatal les vendes s'esorren un 28% la primera meitat de l'any.
Si prenem com a referència el primer semestre de 2007, anterior a la crisi actual, el sector ha perdut el 67,39% del seu volum.
"Estem tremendament preocupats per la pèrdua de llocs de treball que ocasiona aquesta situació. Per això, la fa poc anunciada eliminació de l'impost de matriculació per a l'activitat del xàrter ha estat acollida amb esperança pel sector ja que es planteja com un baló d'oxigen perquè les empreses trobin en el lloguer d'embarcacions d'esbarjo una sortida perals seus negocis" assegura Carlos Sanlorenzo, secretari general d'Anen.
Per tipologia d'embarcacions, tots els mercats cauen fortament en el primer semestre de 2013, sent les embarcacions pneumàtiques semirígides les que presenten pitjor resultat (-40,5%), seguides de la vela (-36,32%), les motos d'aigua (-33,43%), els vaixells a motor (-22,3%) i les pneumàtiques plegables (-18,75%).
Els vaixells a motor segueixen sent els més demandats i representen el 50,1% del mercat, en segon lloc se situen les pneumàtiques semirígides amb un 15,9% de quota, el tercer lloc és per a les pneumàtiques plegables que acaparen el 15% del mercat
Per eslores, els vaixells fins a 8 metres cauen un -27% entre gener i juny de 2013, respecte al mateix període de 2012, encara que segueixen copant el mercat amb una quota del 89,8%.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook