La tímida recuperació econòmica en el món desenvolupat no permetrà un descens de l'atur a l'OCDE ni aquest any ni bona part del pròxim, i fins i tot seguirà augmentant en alguns dels països, en particular en alguns dels perifèrics de la zona euro, com Espanya. En el seu informe anual de Perspectives de l'Ocupació publicat ahir, L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), va subratllar l'evolució contrastada dels seus 34 membres, que tenien en conjunt una taxa d'atur del 8% al maig, que passaria al 7,8% en l'últim trimestre de 2014. Això es tradueix en que al maig hi havia més de 48 milions de persones que buscaven feina -és a dir, 16 milions més que quan es va iniciar la crisi a finals de 2007- i que la recessió en què ha tornat a caure l'eurozona és la que explica en gran mesura la mala situació de l'ocupació.

Globalment, l'atur a la moneda única s'incrementarà del 12,2% al maig al 12,3% a finals de 2014, però fins i tot en el seu interior les situacions diferiran molt, ja que Alemanya, amb una desocupació del 5,1 % al maig, estava ja millor que al començament de la crisi, i en l'últim trimestre de l'exercici aquest percentatge s'haurà reduït al 4,7%. L'altra cara de la moneda són Grècia i Espanya, amb un atur del 26,8% i del 26,9% respectivament al maig, en els dos casos més de 18 punts per sobre del nivell que tenien a finals de 2007. I sobretot, l'OCDE calcula que en ambdós casos l'atur continuarà progressant almenys fins a finals de 2014, quan serà del 28,2% a Grècia i del 27,8% a Espanya. "És una tragèdia social", va subratllar el secretari general de l'OCDE, Ángel Gurría.

Desocupació juvenil

Gurría va constatar en conferència de premsa que "la crisi ha estat particularment dura amb els joves", amb taxes d'atur que en aquesta categoria superen el 40% a Itàlia o Portugal, que arriben al 55% a Espanya o al 60% a Grècia, una xifra "enorme". A aquest respecte, va considerar "molt preocupant" que en el conjunt del conegut com el "Club dels països desenvolupats" una sisena part dels seus joves d'entre 16 i 24 anys no només no tenen feina, sinó que a més han abandonat els seus estudis i no fan cap formació (els anomenats "nini"). En aquest context, i malgrat les dificultats financeres que travessen molts països, l'OCDE demana que es mantinguin les ajudes als aturats més vulnerables, sobretot els de llarga durada, i que s'habilitin incentius per a la tornada a l'activitat.

El polític mexicà va estimar que "és vital" oferir ajudes per permetre el retorn a l'ocupació a les persones que es troben excloses del mercat laboral, especialment als col · lectius més febles als quals cal permetre que inverteixin en formació. Sobre la reforma laboral espanyola, l'OCDE va va insistir que "cal donar-li temps" a la mesura perquè doni resultats en termes de creació de llocs de treball perquè porta poc temps en vigor, "en un context molt difícil" de recessió a l'eurozona.