Narcís Serra, expresident de Caixa Catalunya -ara CatalunyaCaixa-, va assegurar ahir que des d'un principi va defensar el canvi de l'equip directiu de l'entitat, comandat per Josep Maria Loza, encara que va evitar assenyalar culpables de la situació de l'antiga caixa i va subratllar que el "gran responsable del que ha passat és les crisis i l'atur". Serra, que va exercir la presidència de Caixa Catalunya entre els anys 2005 i 2010, va obrir la segona sessió de compareixences davant la comissió d'investigació creada al parlament català sobre les entitats financeres amb una defensa de la seva actuació durant aquells anys. Va explicar que mesos després d'accedir a la presidència de Caixa Catalunya va observar que gairebé tot el crèdit es destinava al sector immobiliari i que l'entitat no gaudia "de l'estat de salut que suposava", per això va considerar "absolutament necessari" canviar el seu equip de gestió i fer un gir "radical" al seu model de negoci.

Va negar que hi hagués "politització" a Caixa Catalunya i va argumentar que, com a president, no tenia funcions "executives" a l'entitat, però va evitar donar les culpes dels problemes de caixa, ara en mans de l'Estat, a l'exdirector general de Caixa Catalunya Josep Maria Loza o bé a l'expresident de CatalunyaCaixa Adolf Todó. Respecte a la tesi de Todó de què el 95 per cent dels problemes de l'entitat eren culpa de Loza, va assegurar que ell no pensava fixar percentatges, perquè entenia que no era un "bon camí", i va afegir: "Espero que Loza i Todó no s'enfadin. No són tan importants com per tenir aquests percentatges. El gran responsable del que ha passat és la crisi i l'atur".

Error del sistema

Durant tota la seva compareixença, Serra va sostenir que "és millor analitzar a fons les causes" abans de fixar "responsabilitats personals", perquè els problemes de les antigues caixes no eren resultat d'una conducta individual, sinó d'un sistema "que ha fallat" i de la magnitud de la crisi. "Si no s'hagués produït la crisi, el pla de l'equip de Todó hauria estat suficient per resoldre els problemes" de l'entitat, va concloure, i va assegurar que va fer "el que va poder" per Caixa Catalunya. De Loza va assegurar que "no se'l pot acusar de negligent", encara que portés Caixa Catalunya a una política "massa oberta" a l'immobiliari.

No obstant això, va dir que Antoni Serra Ramoneda -llavors president de l'entitat- i Josep Maria Loza "es van equivocar" amb l'aposta de l'entitat per l'immobiliari, encara que el model donés rèdits a curt termini. En veure els problemes de Caixa Catalunya, Serra es va reunir a mitjan 2006 amb la Generalitat i la Diputació de Barcelona, a les quals va transmetre "la necessitat d'un canvi a l'entitat". Aquest suport "era necessari" perquè la legislació catalana de caixes, va recordar, impedia als presidents d'aquestes entitats tenir caràcter executiu. No obstant això, l'expresident de Caixa Catalunya va explicar que després va arribar a una inspecció del Banc d'Espanya i que va creure oportú esperar a les seves conclusions per plantejar el relleu en la direcció, i que el propi Banc d'Espanya va considerar després que aquella caixa tenia els mateixos problemes que altres.

L'exvicepresident del Govern i exdirigent del PSC va assegurar que la compra de l'asseguradora MNA a mitjans dels noranta està en l'origen dels problemes immobiliaris de l'antiga caixa, perquè aquella operació va provocar perjudicis de 35.000 milions de pessetes a Caixa Catalunya que l'entitat va intentar pal·liar després amb la concessió de crèdits immobiliaris. D'una altra banda, a preguntes dels grups parlamentaris, va afirmar, igual com va fer fa un any en la seva compareixença al Congrés, que la remuneració que va rebre Loza en deixar el càrrec, uns deu milions d'euros, li sembla "rotundament excessiva", i que va fer "el possible per reduir-la". Preguntat per la col·locació de participacions preferents, va assegurar que no se'n sent responsable, i va comentar també que en la seva etapa com a president es va potenciar la fórmula del lloguer per evitar els desnonaments.

El diputat de la CUP David Fernández va titllar de "lladre" i "especulador" l'expresidentt de Caixa Catalunya i li va recordar que a Islàndia s'havia acabat empresonant banquers, mentre que Serra li va reprotxar els insults i va negar haver "enfonsat una caixa".