El jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz ha processat a 14 alts càrrecs d'Afinsa per desenvolupar una operativa piramidal de negoci conscients que era "ruïnós i inviable", que van ocultar mitjançant artificis comptables i amb el qual van ocasionar un perjudici de 1928 milions.

En un acte, el magistrat imputa als processats els delictes d'estafa qualificada, insolvència punible, falsejament de comptes anuals, blanqueig de capitals i delictes contra la Hisenda Pública per mantenir "un negoci la inconsistència i inviabilitat del qual està fora de tot dubte" que va afectar a 190.022 persones.

Els processats són l'expresident Juan Antonio Cano, i els executius i membres del consell d'administració Albertino de Figueiredo, Carlos de Figueiredo, Vicente Martín, Emilio Ballester, Francisco Guijarro, Joaquín José Abajo, Ramón Egurbide, Esteban Pérez, Gregory Manning, Ramón Soler, Juan Domingo i Jordi Domingo i al soci auditor de Gestynsa Francisco Blázquez.

També considera com partícips a títol lucratiu a María del Mar Fernández, Felisa Montoro, Natalia Paloma Guijarro, Juan Javier Guijarro, Rubén Guijarro i Sonia Guijarro Montoso.

El jutge imposa a tots ells una fiança conjunta i solidària de responsabilitat civil de 1.928 milions d'euros, i els dóna un termini de 24 hores per abonar-la, del contrari procedirà a l'embargament dels seus béns.

"Ruinós i inviable"

Al llarg de 59 folis, el magistrat relata tota una operativa piramidal de negoci "ruïnós i inviable" i com a costa del dèficit patrimonial creixent d'Afinsa, l'increment continuat de les seves vendes entre 1998 i 2006 va permetre mantenir el negoci. Segons Pedraz, el consell d'administració i altres alts directius coneixien que era un negoci "ruïnós" perquè no tenia sentit econòmic i de suport legal. D'aquesta forma, explica que "l'aparença empresarial era d'una activitat lícita" de contracte de compra de segells pel particular, dipòsit dels mateixos a càrrec de la venedora -Afinsa- i mandat de venda o compromís de recompra per la mateixa, que es configurava com una opció per al comprador.