Amb la necessària perspectiva d'uns dies -els justos per allunyar-se de la realitat immediata i intentar ser més objectiu en les valoracions- hem de manifestar la nostra satisfacció pel resultat de la II Escola d'Estiu Jordi Comas, promoguda per l'Escola de Negocis FOEG (ENF), celebrada a Palafrugell fa una setmana.

De l'experiència viscuda aquests dies n'hem de fer un balanç molt positiu. Per factors ben diversos, que van del nivell dels ponents fins a l'interès mostrat pels assistents, passant pel temari tractat. En tres dies, empresaris i directius de les nostres comarques, de sectors ben diferents, van debatre sobre innovació, sobre com adaptar-se als nous temps, sobre com reinventar-se, o com obrir-se a l'exterior o com utilitzar eficaçment la comunicació i les tecnologies més avançades en el mercat global. Tots, temes plenament d'actualitat i que han d'ajudar a fer més competitives les nostres empreses.

A la patronal gironina som conscients que, en aquests moments, la intensitat en la gestió és molt important per superar una crisi que, potser com mai havia passat abans, també s'ha mostrat devastadora a les nostres comarques. És veritat que no ens podem aturar, però l'empresariat també hem de ser conscients que ens cal trobar el serè replà de la reflexió per debatre sobre el present i, especialment, sobre el futur. Sobre el que ens està passant i com podem canviar certs hàbits i inèrcies per afrontar amb garanties els nous escenaris, tan canviants. L'Escola de la FOEG va ser l'escenari idoni per fer-ho.

Assegurar aquest futur, que avui es presenta ple d'incògnites, passa per les idees que siguem capaços de generar, per concretar-les en projectes sòlids i rendibles i per la imprescindible unitat d'acció, que és el que ens fa realment forts per negociar amb els poders públics sobre les condicions en què hem d'exercir el lideratge en la creació de riquesa.

Malgrat el balanç positiu, a la patronal gironina no ens conformem. I de cara a la tercera edició, la de l'any que ve, volem introduir nous elements que facin encara més atractiva la nostra escola d'estiu.

Des d'aquesta tribuna que ens ofereix el Diari de Girona, voldria agrair a tots els gremis associats a la FOEG la seva implicació i ajuda. I a l'Ajuntament de Palafrugell, les facilitats que ens va donar des del primer moment per rebre'ns al municipi.

L'èxit de la II Escola d'Estiu de la FOEG ha estat el millor homenatge que, modestament, hem pogut retre a l'enyorat amic Jordi Comas, que sempre va creure en l'emprenedoria de les comarques gironines i que, l'any passat, va engegar aquest projecte amb molta il·lusió.

El seu testimoni, i el de tots els que aquest any ens han volgut acompanyar, són la millor prova de l'oportunitat de treballar i aprendre també a l'estiu.

Els experts i els analistes asseguren que, després de la crisi, res no serà igual. Potser sí. Però només imposant-nos deures, a temps, podem aconseguir que aquest futur que serà diferent, també sigui millor. Aquest és, avui, el nostre autèntic repte.