26 de juliol de 2013
26.07.2013

La marxa d'immigrants i l'envelliment de la població farà baixar la desocupació

El catedràtic d'Economia de la UAB Josep Oliver alerta sobre la caiguda progressiva de la població activa a Catalunya i Espanya

27.07.2013 | 07:45
Josep Oliver.

La població activa catalana i espanyola "s'està movent" a la baixa i això s'explica per les sortides efectives del país, especialment d'immigrants; per l'envelliment de la població: surt més gent gran del mercat de treball que joves que entren; i finalment, perquè els joves ha desistit de buscar feina davant les poques perspectives de trobar-la, segons Josep Oliver, catedràtic d'Economia Aplicada de la Universitat Autònoma (UAB). El resultat de l'Enquesta de Població Activa (EPA) publicada aquest dijous acumula ja nou trimestres consecutius de caiguda de la població activa. Oliver afirma que si segueix baixant la població activa la taxa d'atur caurà encara que no es creïn llocs de treball.

Josep Oliver afirma que en la primer part d'aquesta crisi, que ja acumula més de cinc anys, la població activa s'incrementava, cosa que conjuntament amb una destrucció de l'ocupació i un creixement de l'atur feia enfilar la taxa d'atur.

Mentre que això passava entre el 2007 i el 2009, ara, entre el 2010-2013, la resposta del mercat de treball és diferent i la població activa està disminuint, cosa que suposa que si la taxa d'atur augmenta és bàsicament perquè s'està registrant una forta destrucció de llocs de treball.
La població activa està disminuint per diferents raons que Oliver enumera bàsicament en tres. La primera causa és la fugida d'actius joves fora del mercat de treball espanyol, bàsicament els joves immigrants que ja acumulen una reducció d'aquests actius en l'entorn del 20%.

Una altra raó és per l'envelliment de la població espanyola i catalana com a conseqüència de la progressiva jubilació que es preveu de la generació del 'baby boom'. Aquest nombrós cens de la població no ha estat substituït per una nova generació de joves cosa que progressivament s'està observant en què el nombre de persones que deixa el mercat de treball per edat de jubilació té els mateixos efectius o en tindrà més que els joves efectius que s'incorporen al mercat de treball. "Surten més efectius del mercat de treball dels que entren", afirma.
Finalment, i com tercer factor que ajuda a reduir la població activa, és el fet que els joves en edat de treballar opten per seguir la seva formació acadèmica o professional davant les poques perspectives de trobar una feina.

En aquesta EPA del segon trimestre del 2013, la caiguda de la població activa ha coincidit amb una disminució de l'atur i una major ocupació per fer front a la temporada d'estiu, cosa que de moment de forma estacional ha ajudat a baixar la taxa d'atur, trencant amb tres trimestres consecutius d'increment de la taxa d'atur.

Aquesta caiguda de la taxa d'atur un segon trimestre de l'any és un fet estadístic que es ve repetint els últims cinc anys en concret des del 2on trimestre del 2009. L'única excepció es va registrar en el pitjor moment de la crisi, en el 2008, quan la taxa d'atur va augmentar del 7,60% al 7,62%.

Josep Oliver afirma que els anys pròxims Catalunya veuran baixades progressives de la taxa d'atur com a conseqüència d'aquesta caiguda de la població activa. Oliver recorda les previsions demogràfiques de l'Institut d'estadística espanyol que indiquen que entre el 2012 i el 2022 a Catalunya es perdran un 30% dels efectius laborals de persones de la franja d'edat entre 30 i 39 anys i globalment la gent en edat de treballar es reduirà en un 7%.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema