CaixaBank ha obtingut en el primer semestre de l'any un benefici net de 408 milions d'euros, un 146% més que el 2012, gràcies a la integració de Banca Cívica i Banc de València i malgrat haver realitzat dotacions i sanejaments per un import de 5.383 milions.

L'entitat ha decidit cobrir de forma íntegra i anticipada l'impacte dels nous criteris de provisió de les operacions refinançades, el que ha suposat un augment de les dotacions associades de 540 milions i la classificació de 3.287 milions d'euros com a saldos dubtosos.

D'aquests 540 milions, 375 s'han registrat amb càrrec a resultats de l'exercici, segons va informar el banc català, que ha refinançat fins a finals de juny operacions per valor de 25.974 milions.

En aquest primer semestre, l'entitat ha incrementat el marge d'interessos en un 9,7 %, fins als 1.959 milions, i els ingressos o marge brut en un 6,3 %, situant-se en els 3.629 milions, mentre que el marge d'explotació s'ha reduït en un 57,3 %, fins als 789 milions, a causa dels costos derivats de l'ajust laboral pactat al març amb els sindicats per reduir la plantilla en 2.600 treballadors.

Després de la compra de Banca Cívica i Banc de València, CaixaBank s'ha consolidat com l'entitat líder del mercat espanyol, amb 13,8 milions de clients, uns actius de 350.989 milions i un volum de negoci de 526.552 milions.

Sense voler caure en el "bonisme o l'optimisme", el conseller delegat de CaixaBank, Joan Maria Nin, va subratllar que aquest semestre ha estat "diferent", ja que s'ha confirmat l'entrada en una "zona d'inflexió" que és l'avantsala d'una lenta recuperació.

Coordinació amb Repsol

L'executiu es va referir, també, a les declaracions que va fer dijous el director financer de Repsol, Miguel Martínez, qui va reconèixer que la companyia "ha de pensar en profunditat" sobre la seva presència a Gas Natural Fenosa, on té una participació del 31%.

Nin va comentar que la seva entitat "comparteix" i manté una "total i completa coordinació" amb Repsol respecte a aquesta qüestió, ja que les decisions de la petroliera "es prenen en el consell" d'administració, del que CaixaBank forma part com accionista.