No tots els experts macroeconòmics coincideixen amb la tesi general que al final d'aquest any la situació de l'economia europea tendirà a millorar. L'economista en cap del Banc Central Europeu (BCE), Jürgen Stark, creu tot el contrari, que la crisi "s'intensificarà a finals de tardor". Ho va explicar en una entrevista publicada en el diari econòmic alemany Handelsblatt de la que ahir es feien ressó diversos mitjans.

"A finals de tardor entrarem en una nova fase de lluita contra la crisi", indica l'economista alemany membre del consell de govern del BCE. Considera que després de les eleccions generals d'Alemanya el pròxim 22 de setembre, la pressió sobre el nou govern alemany i el BCE aniran en augment.

"Els programes de compra de bons sobirans (coneguts com a OMT per les seves sigles en anglès) hauran d'entrar en funcionament a Espanya i Itàlia. No obstant això, la pressió de França per poder utilitzar l'instrument sense haver d'acudir al rescat serà enorme", va dir Stark.

Considera que es tornarà a qüestionar el paper i el mandat del BCE: "El que actualment experimentem no té ja res a veure amb el paper originari que volíem per al BCE amb un mandat molt limitat centrat en l'estabilitat de preus".

De fet, l'anunci del polèmic programa de compra de bons sobirans amb la condició d'acudir al fons de rescat per obligar així als Estats a sotmetre's a un dur programa d'ajustos va relaxar els mercats de deute fa un any. No obstant això, va provocar dures crítiques del Bundesbank alemany, que va arribar acusar el BCE de finançar il·legalment als Estats.

Reforma de les caixes

En un altre ordre de coses, el president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, recolza la reforma de les caixes d'estalvis que ha aplicat el Govern espanyol, però demana vigilar la seva eficàcia.

En un dictamen signat per Draghi, el BCE va dir que "recolza la iniciativa del Govern d'Espanya de reformar el sector de les caixes d'estalvis". La reforma de les caixes "compleix amb els compromisos assumits per les autoritats espanyoles en virtut del MoU (Memoràndum d'Entesa sobre Condicions de Política Sectorial Financera)".

"La reforma aborda diverses deficiències del govern de les caixes d'estalvis espanyoles que, entre molts altres factors, van contribuir en certa mesura a la crisi del sector financer espanyol, i per tant constitueix un pilar important de l'esforç general de reconstruir l'estabilitat financera a Espanya", assenyala el BCE.