Sun Roller, fabricant de caravanes i mobil homes amb seu a Fogars de la Selva, tancarà portes amb tota probabilitat el proper mes de setembre. La companyia no ha pogut complir amb el conveni que li va permetre aixecar el concurs de creditors presentat el 2009 i el jutjat mercantil ha ordenat la liquidació de la societat.

Els 110 treballadors de la firma fa dos mesos que són a casa amb un permís retribuït mentre els seus representants negocien l'ERO d'extinció dels contractes. El més probable és que acabin amb una indemnització mínima que farà efectiva el Fons de Garantia Salarial (Fogasa).

La seva principal esperança és que abans de setembre algun grup del sector pugui acabar comprant la unitat productiva de Sun Roller i donar continuïtat a l'activitat. Fonts de la plantilla, assenyalen que algunes empreses s'hi han interessat, tot i que no n'hi ha hagut cap que hagi presentat oferta.

Si Sun Roller acaba tancant, es posarà fi a 40 anys d'història. Fundada el 1973, per Josep Maria Ordeix i el grup italià Roller, líder europeu del sector, Sun Roller es va acabar convertint en el primer fabricant de mobil homes a l'Europa continental.

A principis dels 80, Ordeix va comprar la participació de Roller, tot i que a finals de la dècada següent vendria un 40% de l'accionariat al fons britànic de capital risc 3i.

Llavors, la firma estava en el moment més àlgid de la seva producció: donava feina a 300 persones i facturava uns 60 milions d'euros.

Des de 2007, Sun Roller formava part del grup eslovè Adria, un dels fabricants europeus més importants del sector del caravaning, tot i que la família fundadora mantenia, de forma minoritària, part de l'accionariat.

En dificultats des de 2009

La crisi va passar factura a la companyia, que l'estiu de 2009 va presentar un expedient de regulació temporal per a la totalitat de la seva plantilla, i posteriorment va acomiadar 74 persones i va acabar presentant un concurs de creditors.

Un any més tard, l'empresa anunciava que estava a punt de tancar un conveni amb els creditors i presentava nous projectes. Entre ells un spa mòbil destinat des d'hotels, a cases de turisme rural, càmpings i fins i tot particulars.

Passat el període de carència pactat amb els creditors, a l'hora de començar a pagar el deute, Sun Roller s'ha vist obligada a cessar l'activitat.

Segons Antonio Carreras, del sindicat UGT, la situació s'ha complicat perquè la matriu del grup, Adria Mobil, "tampoc passa per un bon moment".