La Comissió Nacional de la Competència (CNC) ha obert dos expedients sancionadors contra les petrolieres Repsol, Cepsa, Disa, Meroil, Galp i BP per pactar preus, segons va informar en un comunicat.

L'obertura dels dos expedients arriba després d'haver inspeccionat les seus d'aquestes petrolieres i després d'observar "indicis racionals de l'existència de conductes prohibides" per la llei de la Competència.

La CNC recorda, en el comunicat, que "ha posat de manifest en successius informes la falta de competència en el sector dels combustibles d'automoció a Espanya, després de constatar increments significatius en el preu dels carburants".

Per això, va obrir el maig una investigació que va portar a inspeccionar les seus de diferents empreses. Aquesta investigació ha portat a l'obertura de dos expedients sancionadors "per pràctiques restrictives de la competència", sense que es prejutgi el resultat.

El primer d'ells està dirigit contra Repsol, Cepsa, Disa, Meroil i Galp per possibles conductes bilaterals anticompetitives, que consistirien en la coordinació en matèria de preus, clients i condicions comercials, així com en l'intercanvi d'informació comercial sensible. El segon estudia si Repsol, Cepsa i BP van coordinar preus amb els empresaris independents que operen en les seves respectives xarxes de distribució.

El ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, va assegurar ahir mateix que els marges comercials de le empreses petrolieres a Espanya són superiors als de la resta d'Europa i que això passa perquè hi ha poca competència.