El govern espanyol ha fixat per a Catalunya un objectiu de dèficit de l'1,58% pel 2013, segons han confirmat fonts de la conselleria d'Economia presents al Consell de Política Fiscal i Financera on s'aprova el repartiment asimètric dels objectius d'aquest any. Per al 2014, l'objectiu es redueix a un 1%, que és el topall que tindran tots els territoris. Per contra, l'administració central es reserva un 5,2% de dèficit aquest 2013 i un 4,8% el 2014. El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha aprofitat la seva intervenció al Consell de Política Fiscal i Financera per retreure al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que hagi reservat per a l'Estat "la part més grossa del patís del dèficit".

La xifra de l'1,58% queda lluny de les aspiracions del govern de la Generalitat. El president Artur Mas ja havia advertit que el govern no presentarà els pressupostos si el ministeri d'Hisenda no estableix un objectiu de dèficit "raonable" per a Catalunya. Per a Mas qualsevol xifra inferior a l'1,8 per cent és "totalment insuficient" i suposaria portar a terme "moltes retallades".

Per al 2014 el Ministeri d'Hisenda ha establert un objectiu de dèficit de l'1% que, contràriament a la d'aquest 2013, serà uniforme per a tothom, és a dir, que no es repetirà la assimetria que s'ha posat en marxa aquest any i que tantes crítiques ha provocat entre els territoris del PP.

Per contra, l'Estat es reserva un 5,2% de dèficit per al 2013 i un 4,8% al 2014. El govern espanyol argumenta que l'Estat ha d'afrontar pagaments com les pensions o l'atur que creixen a causa de la crisi i del descens de l'ocupació.

2.600 milions menys per a la Generalitat

Complir amb l'1,58% de dèficit per a Catalunya implicarà que Catalunya disposarà de 2.600 milions d'euros menys. Segons fonts del departament d'Economia, d'aquests 1.343 corresponen a concessions que aquest any ja no rebrà la Generalitat, com per exemple la d'ATLL o el Túnel del Cadí. S'hi sumen 350 milions que cal pagar d'interessos del deute i 150 en pagaments en diferit d'obres com la Ciutat de la Justícia.

Tots aquests conceptes ja sumaven 1.800 milions, i s'afegeixen als 800 que caldrà retallar pel nou objectiu, perquè cada dècima de dèficit menys són 200 milions i entre l'1,96% registrat al 2012 i l'a1,58% que caldrà complir aquest any hi ha quatre dècimes.

L'objectiu de Catalunya se situa d'aquesta manera només 0,25 punts per sobre la mitjana que hauran de complir tots els territoris de l'Estat, que és d'un 1,3%. Una asimetria que ha provocat fortes queixes per part de les comunitats del PP, especialment de Madrid i Extremadura, que en els últims mesos han expressat el seu recèl pel suposat tracte de favor per a Catalunya.

Mas-Colell retreu a Montoro que es reservi "el pastís"

La xifra ha provocat la reacció del conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, que ha aprofitat el seu torn de paraula per retreure a Montoro que hagi reservat per a l'administració central la majoria del "pastís" del dèficit. De fet, ha recordat Mas-Colel, el dèficit que podrà assumir l'Estat supera per sis el de les administracions territorials. "No entraré en l'espectacle, tots hem fet sacrificis, ha dit el conseller".

Mas-Colell també ha lamentat que el govern espanyol hagi retallat substancialment els ingressos que la Generalitat rebrà al 2014 pel sistema de finançament. Segons ha anunciat ell mateix a les portes d'aquest Consell, el Govern rebrà 500 milions menys que al 2013 malgrat que disposava d'una previsió optimista respecte a aquests ingressos.

Catalunya, Astúries, Canàries i Madrid voten en contra i Andalusia s'absté

Segons fonts d'Economia, els objectius de dèficit han estat aprovats amb el vot en contra de Catalunya, Astúrie, Canàries i Madrid. El fet que Madrid s'oposi als objectius es deu al fet que no comparteix que s'estableixin objectius de dèficit diferenciats per a les autonomies. Andalusia s'ha abstingut.