El fort impacte de l'atur de llarga durada, que a Catalunya ja suposa el 58% dels aturats, ha fet que la majoria dels desocupats hagi exhaurit el període de cobrament de la prestació contributiva i per contra els que cobren el subsidi i la renda mínima vagi guanyant terreny. Dels 56.898 aturats gironins registrats al maig a les Oficines de Treball, 18.532 ja no tenien dret a cobrar cap tipus de prestació. De la resta, gairebé la meitat (el 49,7%) només cobra 426 euros mensuals com a beneficiari del subsidi per desocupació o de la renda activa d'inserció.

Segons un estudi de la UGT de Catalunya presentat ahir, mentre el 2008, el 25% dels aturats catalans cobraven el subsidi, el 2013 ja el cobren el 48% dels desocupats que encara reben alguna prestació. El sindicat reclama un pla de xoc per millorar l'ocupació que com a mínim recuperi els recursos en polítiques actives que l'any passat es van reduir un 57%, tot i l'increment de l'atur.

El primer moment de la crisi, el maig del 2008, el nombre de persones aturades beneficiàries de la corresponent prestació contributiva que li pertocava pels anys cotitzats ha passat de 176.653 persones fins a les 211.424 persones el maig del 2013, un 19,89% més.

Mentre que les prestacions contributives han crescut aquest 20%, l'increment ha estat molt més significatiu en el cas de les persones beneficiàries del subsidi per desocupació, incloent la renda activa d'inserció, que ha passat de 59.025 persones a 195.735 efectius, amb un increment del 236,61%.

Aquest creixement desproporcional entre les prestacions contributives i els perceptors d'un subsidi per haver finalitzat el període prestació sense haver trobat feina, ha provocat que en aquest moment, en dades del maig del 2013, el 48,07% de les persones que reben alguna prestació de l'atur cobrin només 426 euros al mes, quan l'any 2008 aquest col·lectiu només representava el 25% del total dels aturats que percebien alguna prestació d'atur.

"Gent en fora de joc"

Des de la UGT, Laura Pelay,va assenyalar que les dades evidencien una "fractura social" que està deixant en "fora de joc" a molta gent que tot i les circumstàncies de no trobar feina perd tots els seus drets de prestació. Pelay va afegir que ara per ara només uns "privilegiats" són els que encara tenen dret a la prestació.

Per aquesta dirigent sindical, el fet que el govern espanyol hagués decidit retallar un 57% els recursos destinats a dotar les polítiques actives per ajudar als aturats a formar-se i trobar una nova feina és un acte de "deslleialtat institucional".

Per això, va demanar que els governs espanyol i català posin en marxa un pla de xoc per millorar l'ocupació, especialment de la gent afectada per l'atur de llarga durada. Segons la seva opinió, el pla hauria d'incloure el disseny i desenvolupament d'actuacions ocupacionals que combinin formació la contractació a persones en atur de llarga durada amb l'objectiu de fer-les entrar de nou en contacte amb el mercat de treball i recuperar les seves habilitats laborals.

UGT també demana incentius fiscals per a les empreses que contractin a persones afectades per l'atur de llarga durada.

L'estudi també fa un repàs a l'evolució de la despesa en prestacions per atur. Des del maig del 2008, el total de la despesa destinada a prestacions per desocupació s'ha incrementat en la seva totalitat en un 56,53%. Desagregant les partides d'aquesta despesa, la prestació contributiva ha augmentat un 36,41%, mentre que la despesa en subsidis s'ha incrementat un 179,18% i la dotació destinada a cobrir les necessitats de la renda activa d'inserció ha crescut un 956,12%.

D'aquesta manera, la taxa de cobertura, que indica el nombre de persones que cobren alguna prestació de les llistes de l'atur, ha anat baixant. A Catalunya, la taxa de bobertura ha passat del 77% el maig del 2008 al 63% el 2013.