L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) va denunciar ahir que la pujada del preu de la llum que patiran moltes llars serà "molt més forta" que l'anunciada pel Govern, pel que augura que els ciutadans s'enduran un "ensurt" en la seva pròxima factura.

L'Executiu va informar fa algunes setmanes que la llum pujaria un 3,2% l'agost però l'OCU afirma que els habitatges amb meny consum podrien encarir la seva factura fins a un 50%.

La plataforma considera que la reforma elèctrica que està preparant el Govern presenta moltes incògnites per al consumidor, especialment a la tarifa majoritàriament contractada pels espanyols: la Tarifa d'Últim Recurs.

La pujada més imminent que vaticina l'organització se situa entre les mesures per deixar de generar dèficit, de manera que els consumidors, via tarifes d'accés -un dels components que formen el preu final de la llum- pagaran un 3,2% més per aquest concepte.

L'organització aclareix que l'ascens de costos serà molt desigual entre els usuaris perquè, al costat de la pujada anunciada, es produirà un "important canvi" en la forma de cobrar aquestes tarifes.

D'una banda el terme fix, el que es paga per cada quilowatt de potència contractat, pujarà fins a un 77% i, a canvi, el preu del quilowatt/hora baixarà un 22%.

"Aquests canvis impliquen que l'import fix pesarà més, perdent importància els termes variables (la llum que es consumeix). Serà per tant un desincentivador de l'estalvi", manifesta l'OCU.

Les llars que més gasten sense necessitar una elevada potència es veuran beneficiats per aquesta modificació i, no obstant això, això perjudicarà "fortament" els habitatges buits, llars amb baix consum elèctric i, especialment, als qui tinguin contractada més potència de la que realment necessiten.

Fre a l'autoconsum

Per a la plataforma, aquesta modificació serà també un important "fre" per al desenvolupament de l'autoconsum, ja que fer rendible una instal·lació d'aquestes característiques serà més difícil que abans, "a l'haver d'assumir una elevada factura mínima encara que el consum es redueixi al mínim"

L'OCU aconsella revisar si la potència contractada és l'adequada. "Una pista de si és la correcta o no la pot donar l'IPC o interruptor de potència. Si aquest interruptor no ha saltat mai en l'habitatge, serà símptoma que es té contractada una potència elevada", puntualitza.

Fins ara reduir un quilowatt de potència suposava un estalvi anual de 28 euros i, a partir d'agost, si es confirmen els canvis proposats pel Govern, l'estalvi serà de 40 euros. Sol·licitar el canvi de potència sol costar 10 euros i es pot fer contactant directament amb la distribuïdora.