15 de octubre de 2013
15.10.2013

"Comprin-se un mirall, posin-s'hi al davant i veuran què és la màfia i l'omertà"

L'expresident i exdirector de Caixa Penedès es neguen a respondre al Parlament entre dures crítiques dels partits

15.10.2013 | 00:00
Manuel Troyano (esquerra) i Ricard Pagès van rebre dures crítiques pel seu silenci al Parlament.

Els exdirectius de Caixa Penedès, Ricard Pagès i Manuel Troyano, es van negar ahir a declarar davant de la comissió d'investigació de les caixes del Parlament després de llegir una declaració en la qual es van acollir el dret a no declarar en el cas de què aquesta declaració pugui perjudicar el procés judicial al qual estan sotmesos els dos compareixents. Aquesta decissió els va merèixer dures crítiques per part de la majoria de les formacions polítiques, especialment de la CUP (que els va acusar de "mafiosos") i ICV ("xoriços"). La compareixença dels dos exdirectius va coincidir amb el final del procés d'absorció de Caixa Penedès per part de Banc de Sabadell.

Pagès i Troyano són els primers exdirectius que arriben a la comissió del Parlament imputats en un procés judicial per la seva gestió. La fiscalia anticorrupció demana tres anys i mig de presó per Ricard Pagès sota l'acusació d'haver-se assignat pensions milionàries de manera irregular. A més de Pagès, l'acusació s'estenia als directius Manuel Troyano, Santiago José Abella i Joan Caellas, aquests amb una petició de tres anys pel mateix delicte d'administració deslleial. El fiscal els acusa d'haver destinat prop de 32 milions d'euros en els seus plans de pensions i altres pòlisses.

El silenci de Pagès i Troyano va portar els diputats dels partits del Parlament a qualificar la jornada d'ahir "com la més trista" fins ara de les sessions de la comissió d'investigació de les caixes.

Els dos directius de les entitats es van mantenir a la comissió sense respondre a cap pregunta i en silenci davant les intervencions molt crítiques dels diferents diputats, algunes de les quals amb dures acusacions.

El diputats van intervenir esgotant amb escreix el seu temps d'intervenció per valorar negativament el silenci dels dos compareixents i alguns d'ells, com David Fernàndez, de la CUP, o Ferran Falcó, de CiU, fent les preguntes que pensaven fer durant la sessió de compareixença. Fernàndez fins i tot va fer en cada una de les preguntes una llarga pausa per donar temps a respondre als compareixents.

Com està sent habitual, el diputat de la CUP va ser el més contudent en la seva crítica. "Saben què és l'omertà? Saben què és el silenci mafiós? Ho saben? Saben què és la màfia, l'associació delictiva per a interessos purament privats? Doncs comprin-se un mirall aquesta tarda, posin-s'hi al davant i veuran què és la màfia i l'omertà", va dir el diputat davant un Pagès i un Troyano amb evident cara de circumstàncies.

Des d'ICV, Josep Vendrell, va assenyalar que "ho poden vestir de la forma jurídica que vulguin, però el que vostès van fer va ser un saqueig". Hi va afegir, "en termes fins, són delinqüents de coll blanc, en termes més populars vostès són uns xoriços amb americana i corbata, però xoriços al cap i a la fi... presumptament".

Pere Aragonès (ERC) va destacar que "a cultura de la cobdícia va presidir parts importants de la seva gestió a Caixa Penedès amb una afectació molt negativa sobre el territori, sobre els treballadors i sobre els estalvis i les esperances de molta gent".

Per part del PSC, Juli Fernández va qualificar, el silenci dels exdirectius de "frau a la ciutadania", mentre que els representants de CiU i PP van coincidir a assenyalar que no contestar pressuposa que hi ha coses a amagar. Des de Ciutadans, van evitar condemnar la seva gestió al capdavant de Caixa Penedès a l'espera del que diguin els tribunals.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit