15 de octubre de 2013
15.10.2013

L'impost aplicat a les grans superfícies recapta 234.261 euros a Girona en 7 mesos

És la demarcació amb menys ingressos tributaris per aquest concepte

15.10.2013 | 00:00

L'Impost sobre grans establiments comercials va recaptar a Girona 234.261 euros entre els mesos de gener i juliol. Es tracta de l'import més baix dels pagats a les quatre demarcacions catalanes en concepte de l'impost que aplica la Generalitat. Per exemple a Lleida, es recapta 3 vegades més i a Tarragona 13 vegades més. Barcelona és la demarcació catalana amb més ingressos tributaris per aquesta polèmica taxa (més de 27 milions d'euros en set mesos), que l'any passat va avalar el Tribunal Constitucional. Segons la normativa catalana, la Generalitat cobra 17,42 euros por cada metre quadrat de venda addicional en establiments superin els 2.500 metres quadrats.
Precisament ahir, el president de la patronal de la gran distribució Anged, Alfonso Merry del Val, va criticar durament la "voràgine fiscal" de les comunitats autònomes.
Durant l'assemblea general d'Anged, Merry del Val va qualificar d'"impost revolucionari" la taxa amb la qual algunes comunitats autònomes han decidit gravar els grans formats comercials -de fins al 36% del benefici d'un establiment apunten- i va assegurar que si ningú ho corregeix "18.000 llocs de treball i més de 200 milions d'inversions a l'any estan en greu risc de desaparèixer".
Merry del Val va criticar aquest impost per "discriminatori" i va assegurar que és una "autèntica fal·làcia i un disbarat" gravar només a les grans superfícies, malgrat que els productes que venen també els comercialitzen altres formats, amb l'excusa de la protecció al medi ambient.
A més, va advertir, aquests impostos sempre acaben repercutint en el consumidor perquè "no queda més remei".
Respecte a la llibertat d'horaris, ha considerat que encara que els passos donats pel Govern "van en la bona direcció", són "clarament insuficients" i va recordar a l'Executiu que té els instruments necessaris per establir un marc d'horaris "modern i homogeni".
"Es tracta d'una reforma sense cost per als contribuents que beneficiaria fonamentalment als consumidors", va assenyalar Merry del Val. El president d'Anged va afirmar que les empreses de distribució necessiten llibertat d'horaris per satisfer la demanda dels consumidors i poder competir en igualtat de condicions amb el comerç electrònic, així com per aprofitar el potencial del turisme de compres.
Segons Anged, les empreses de gran distribució van facturar l'any passat a Espanya 36.979 milions d'euros, el 4,9% menys que en l'exercici anterior, amb el que van patir la més gran caiguda de vendes des de l'inici de la crisi.
Malgrat el descens de la facturació, les empreses que integren Anged afirmen haver invertit 2.351 milions d'euros, el 0,7 % més que un any abans, amb la qual cosa per primera vegada des de 2008 van registrar un increment interanual en la seva inversió.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook