16 de octubre de 2013
16.10.2013

La Generalitat afirma que Catalunya ha de seguir l'horari de París i no el de Londres

El Govern català refusa la proposta de la comissió del Congrés que demana al Govern retardar una hora els rellotges

16.10.2013 | 07:35
El CaixaForum Girona va acollir la jornada organitzada per la Cambra de Comerç i Indústria Francesa a Barcelona.

El fet diferencial també afecta els horaris. La Generalitat rebutja de ple retardar una hora els rellotges per equiparar-nos al fus horari del meridià de Greenwich, el que se seguia abans de 1940, quan Franco va decidir avançar l'hora per equiparar-se a Alemanya. La proposta de tornar a l'antic horari s'inclou en un informe sobre "la racionalització dels horaris, la conciliació de la vida personal, familiar i laboral, i la coresponsabilitat" consensuat pels grups parlamentaris i elaborat amb la col·laboració de nombrosos experts.
El secretari d'Empresa i Competitivitat del Govern català, Pere Torres, assenyalava ahir que "Catalunya no vol canviar de fus horari". "El nostre meridià no és el de Londres, és el de París", afirmava en el marc d'una jornada empresarial sobre el mercat francès celebrada al CaixaForum Girona. La tesi de Torres era compartida per alguns dels empresaris assistents, que recordaven que França, Itàlia i Alemanya són alguns dels principals mercats de destí de les exportacions de les empreses gironines a l'exterior i que seria positiu, per raons econòmiques, seguir tenint els mateixos horaris que les potències de l'Europa continental.
Una oponió que té fonaments geogràfics, ja que el meridià de París (durant un temps es va disputar amb el de Greenwich tenir l'honor de ser el meridià zero), travessa de ple Catalunya.

La importància de França
El secretari d'Empresa i Competitivitat del Govern català també va apel·lar a les qüestions sentimentals i culturals que uneixen Catalunya i França. "Els orígens de Catalunya no són a Covadonga, són els francs. I això marca", va assenyalar. En aquest sentit, va indicar que "França és primordial per als interessos de Catalunya" i la relació que tenen "s'ha de consolidar i incrementar-se". Per exemple, Torres va recordar que, en l'aspecte energètic, el futur passa per les interconnexions elèctrica i gasista. Així mateix, va assenyalar que per al sector turístic, França i la resta d'Espanya tenen la mateixa importància, "perquè són els nostres mercats de proximitat".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook