L'Audiència Nacional ha ordenat al jutge d'aquest tribunal, Fernando Andreu, investigar Catalunya Banc -l'antiga Caixa Catalunya, que avui opera amb la marca comercial CatalunyaCaixa- per la venda de "productes tòxics" com swaps, preferents, deute subordinat i clàusules sòl.

En un acte notificat ahir, la secció quarta d'aquest tribunal revoca la decisió presa per Andreu de no admetre a tràmit una querella interposada per l'Associació d'Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances (Adicae) contra el consell d'administració de l'entitat per delictes d'estafa i apropiació indeguda.

Els magistrats consideren que la inadmissió de la querella "pot resultar prematura" ja que és "notori" que un gran nombre de persones van adquirir aquests productes "guiats o aconsellats pels comercials o directors de les sucursals" i afegeixen que el jutge ha d'investigar si la conducta de l'entitat constitueix delicte.

No obstant això, l'acte critica Adicae per no haver aportat "ni la documentació necessària on es reflecteixen cadascuna d'aquestes operacions, ni la manera com els usuaris han procedit a omplir-les, ni la naturalesa i significat de cadascun d'aquells instruments financers presumptament fal·laços". Per això, requereix a l'associació perquè aporti "els elements necessaris imprescindibles per poder descobrir la realitat denunciada".

No és l'única investigació judicial en curs que afecta l'entitat. El passat 27 de setembre, un jutge de Barcelona va imputar a petició de la Fiscalia Anticorrupció l'expresident Narcís Serra, l'exdirector general Adolf Todó i 52 membres més de l'antiga cúpula de l'entitat per aprovar apujar-se els sous malgrat la crítica situació econòmica.