22 de octubre de 2013
22.10.2013

El cap econòmic de la CEOE demana retardar la jubilació als 70 anys

José Luis Feito també reclama que s'hagin de cotitzar 40 anys per accedir al 100% de la pensió

22.10.2013 | 00:00
José Luis Feito.

L'Institut d'Estudis Econòmics -considerat un laboratori d'idees de la patronal CEOE- va apostar ahir per endarrerir l'edat de jubilació als 70 anys i que sigui necessari haver cotitzat 40 anys per accedir al 100% de la pensió.

El president de l'IEE, José Luis Feito (també presideix la comissió d'Economia de la CEOE), va dir ahir que el Govern hauria d'"accelerar" la reforma de les pensions, ja que les noves jubilacions estan creixent molt ràpidament i podrien "desbordar" els pressupostos a mitjà termini.
Va afegir que la reforma de les pensions hauria de ser "profunda" i enfocada en una major "contributivitat" entre els anys de cotització i les prestacions rebudes. En aquest sentit, va posar d'exemple que a França s'hagi de cotitzar fins a 40 anys per poder cobrar el 50% de la pensió, mentre que a Espanya es pugui cotitzar per un mínim de 15 anys i cobrar el 60% de la prestació per jubilació.

La reforma que ha anunciat l'Executiu "sens dubte" haurà d'adoptar mesures sobre l'ampliació del període de càlcul de les pensions, que hauria d'"haver-se fet fa molt temps".

"S'ha d'augmentar l'edat de jubilació fins als 70 anys, com a mínim, que és el que passa en altres països de l'entorn", va assegurar Feito, que també afegia que per cobrir el cent per cent de la contribució hauria de treballar-se 40 anys, i 20 per poder cobrar el 50% d'aquesta prestació.
"Hi ha d'haver més proporcionalitat", va indicar.

No obstant això, l'IEE valora la no actualització de les pensions vinculada a l'IPC que inclou la nova reforma, ja que assegura que les noves jubilacions són molt superiors a la pensió mitjana i això s'incrementarà davant l'envelliment de la població que se'n va a accentuar els anys vinents.

Feito va fer aquestes declaracions durant la presentació d'un informe de l'IEE sobre els Pressupostos Generals de l'Estat. Una altra organització empresarial, el Círculo de Empresarios, també els ha analitzat i, en línia, amb l'òrgan vinculat a la CEOE, també considera excessiva la despesa en pensions. Segons l'organització que presideix Mónica de Oriol, l'evolució de la despesa en pensions, el pes del deute públic i la despesa en atur "consumeixen recursos que haurien de destinar-se a transformar el model productiu.

Preguntat per les demandes de Feito, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, va dir que Govern té el seu "full de ruta perfectament definit" i que la seva referència és ser "predictible i transparent" a l'hora de posar noves mesures en matèria econòmica sobre la taula.

"Es fan moltes propostes -d'analistes privats, del Fons Monetari Internacional- un ho escolta, ho mira, però el Govern té el seu full de ruta perfectament definit", va recalcar.

Més ocupació, menys atur

D'altra banda, el ministre d'Economia va avançar que les dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA), que es faran públiques dijous, revelaran "creació de llocs de treball i reducció d'atur".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit