El Banc Central Europeu (BCE) vol eliminar la incertesa sobre l'estat dels bancs de la zona de l'euro amb una prova de resistència a uns 130 instituts de crèdit, d'ells 16 espanyols. El BCE va informar ahir que l'exercici, que començarà al novembre i durarà dotze mesos, té com a objectiu promoure la transparència i restaurar la confiança en les entitats de la zona de l'euro. L'exercici constarà de tres elements: una avaluació del reg de liquiditat i de finançament dels bancs, una anàlisi de la qualitat dels actius i la prova per avaluar la capacitat de resistència del balanç de les entitats de crèdit en escenaris de tensió. El BCE examinarà, entre d'altres, a 16 bancs espanyols, 24 d'alemanys, 13 de francesos, 15 d'italians, 4 de grecs, 7 d'holandesos i 4 de portuguesos.

Les entitats avaluades tindran actius per un valor superior als 30.000 milions d'euros o del 20% del producte interior brut del seu país. Els bancs espanyols que hi participaran són el Bilbao Vizcaya Argentaria, el Sabadell, el Banco Financiero y de Ahorros, el Banc Mare Nostrum, Banc Popular Espanyol, Santander, Bankinter, Catalunya Banc, Kutxabank, Liberbank, MPCA Ronda, Cadis, Almeria, Màlaga, Antequera i Jaén i NCG Banc.

Les reaccions

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, va defensar que les proves de resistència de la banca europea es realitzin de forma "rigorosa i transparent", ja que d'això dependrà que desaparegui la incertesa sobre el sistema financer de la UE. De Guindos va recordar que fa un any i mig existien "molts dubtes" sobre el sistema bancari espanyol.