El secretari d'Estat d'Administracions Públiques, Antonio Beteta, va garantir ahir que el 2014 els funcionaris cobraran les pagues extres íntegres que els corresponen i va anunciar que quan l'economia millori, presumiblement el 2015, se'ls tornarà l'extra treta el 2012.

Així ho va assegurar Beteta a RNE, on també va afirmar que hi ha comunitats autònomes que per raons pressupostàries no poden abonar les pagues extres el 2014, davant de l'Estat "que sí ho farà perquè està en una situació financera que permet garantir-les".

A més va recordar la intenció de tornar algun dia de lliure disposició als funcionaris quan la conjuntura econòmica ho permeti.

El sindicat de funcionaris CSIF va celebrar aquestes declaracions i va indicar que aquesta reacció de l'Executiu respon al clamor social, a les pressions exercides pels sindicats i al temor real d'haver perdut la confiança en el col·lectiu d'ocupats públics.

En un comunicat, CSIF reclama al Govern que "passi de les paraules als fets" i que obri "de manera immediata" un procés de diàleg per recuperar progressivament les condicions laborals.

Així mateix, destaca que és conscient que els "gestos de complicitat" llançats als empleats públics es produeixen en el context de l'any electoral.

Per la seva part, CCOO també va valorar les paraules de Beteta, si bé va mostrar els seus dubtes per la possibilitat que es tracti d'un anunci electoralista en condicionar la mesura a la "presumpta" recuperació econòmica.

CCOO va instar el Govern que convoqui la Taula de Negociació de les Administracions Públiques per tornar els drets al personal dels serveis públics.

Part de la de 2012

D'altra banda, el jutjat contenciós administratiu número 15 de Barcelona ha estimat una demanda interposada pel Sindicat Autònom de Policia (SAP)-UGT i ha condemnat la Generalitat a abonar als funcionaris part de la paga extraordinària de Nadal que els va suprimir el 2012.

Segons UGT, es tracta de la primera sentència guanyada en aquest sentit per un sindicat de funcionaris a Catalunya i obre la portes que tot el personal públic de la Generalitat pugui reclamar el pagament d'aquesta part de la paga de Nadal.

Aquest sindicat assegura que la quantitat mitjana a percebre és d'uns 500 euros.

En la seva sentència, el magistrat Andrés Maestre ordena a l'administració catalana "abonar a la part demandant la part proporcional de la paga extraordinària de desembre de l'any 2012 meritada des de l'1 de juny de 2012 al 14 de juliol de 2012, els dos dies inclusivament, amb tots els efectes administratius i econòmics que procedeixin".