Girona comptava a principis de juliol amb un total de 32.587 persones treballant a les diferents administracions públiques, 290 més que a principis d'any però 816 menys que un any enrere. Així ho assenyala el "Butlletí Estadístic del personal al servei de les Administracions Públiques", difós ahir, que constata que l'increment semestral del sector públic a Girona ve per part de l'administració local, però sobretot, de l'estatal i concretament de l'Exèrcit.

La contribució de les forces armades a la plantilla de l'administració pública és creixent a Catalunya. Lexèrcit comptava amb un personal format per 2.687 persones el mes de juliol a Catalunya, un 46% més que un any abans. En el cas de les comarques gironines, les forces armades ocupen actualment 710 persones, un 28% més que fa un any. En només sis mesos, el personal de l'exèrcit a Girona s'ha incrementat en més de 150 efectius.

Entre principis d'any i el juliol, també ha augmentat en 117 persones la plantilla de les administracions locals a Girona, una circumstància que també es produeix a Tarragona i que s'explicaria per l'increment de plantilles en municipis turístics, que a l'estiu veuen com la seva població es multiplica.

De gener a juliol, també es va incrementar lleugerament el personal que treballa per a centres universitaris a Girona -va passar de 1.717 treballadors públics a 1.742- mentre que en el mateix període la Generalitat ha retallat 25 treballadors.

En termes anuals, el nombre de treballadors públics disminueix en 816 pesones a Girona, un 2,42%, per sota la mitjana catalana (-4,35%). Totes les administracions públiques disminueixen les seves plantilles a Girona respecte a les de fa un any, a excepció de la de l'Estat. A banda de la contribució de l'Exèrcit, també s'ha incrementat la dotació de Guàrdies Civils i Policia Nacional, que en un any ha passat de 755 a 823 efectius a les comarques gironines.

Evolució estatal

En el conjunt de l'Estat, el nombre total d'empleats públics de totes les administracions públiques s'eleva a 2.547.720. Segons el nou Butlletí Estadístic del ministeri d'Hisenda, els empleats públics avui són 88.461 (3,4%) menys que fa un any i 142.379 (5,3%) que fa dos anys

Per administracions, els descensos en els dos últims anys han estat 97.617 empleats públics (15,1%) menys en les entitats locals, 66.462 empleats públics (4,9%) menys en les comunitats autònomes i 25.268 empleats públics (4,3) menys en l'Administració Pública Estatal.