L'any 2014 arrenca amb pujades en el preu de la tarifa elèctrica i alguns transports , com el tren convencional i les autopistes de peatge , mentre que el rebut del gas natural i les taxes de Correus es mantenen en els seus termes actuals .

La tarifa elèctrica d'últim recurs ( TUR ) , que té uns 16 milions de consumidors ( 14,5 milions llars i 1,5 milions pimes ) , serà un 2,3% més cara de mitjana durant el primer trimestre del 2014 .

Aquest increment mitjà amaga grans variacions entre col · lectius i , segons asseguren des del Ministeri d'Indústria , l'augment mitjà per a un família tipus amb dos fills serà al voltant del 0,1-0,2 % , mentre que per a una segona residència la pujada suposa el 5 %.

En canvi, la tarifa mitjana d'últim recurs ( TUR ) del gas , a la qual estan acollits més de dos milions de consumidors , es mantindrà congelada durant el primer semestre de l'any .

L'anomenada " TUR 1", a la qual estan acollits les llars que només utilitzen el gas natural per a aigua calenta sanitària , puja una mitjana del 0,2% , mentre que la " TUR 2" , que inclou a qui també el fan servir per calefacció , baixa un 0,1 %.

Els bitllets dels trens Rodalies , Mitja Distància convencional , FEVE i Avant de Renfe pujaran una mitjana del 1,9% , el que equival a una pujada mitjana del bitllet de Rodalies i Mitja Distància d'uns 5 cèntims i de 10 cèntims per als Avant .

Quant a l'AVE , Renfe congelarà el preu dels bitllets , dins de la política de preus i descomptes posada en marxa el 2013 per millorar l'ocupació dels trens .

Telefónica també congela la seva quota d'abonament , que es mantindrà en 14,38 euros mensuals , el que no vol dir que el preu del lloguer de línia vagi a romandre inalterat durant tot 2014 , ja que la multinacional podria aplicar una pujada al llarg de l'any , com va fer l'any passat .

En el transport per carretera, els peatges de les autopistes de pagament dependents de l'Estat s'augmentaran de mitjana un 1,85% , un increment de les tarifes que s'emmarca en un context marcat per la caiguda dels tràfics i per les situacions concursals en les que es troben algunes d'aquestes vies .

Pel que fa als serveis de Correus, les tarifes es mantindran en els seus termes actuals a l'entrada del nou any .

En el sector aeri , les taxes aeroportuàries , que solen repercutir en els bitllets d'avió , s'incrementaran una mitjana del 0,9% el 2014 després de l'acord entre AENA i les patronals de les companyies aèries el passat mes de maig, que preveia una reducció dels increments previstos durant un període de cinc anys .

Fins 2018 AENA renúncia a l'increment de l'IPC més cinc punts percentuals reconegut legalment i aplicarà un camí d'increments de l'IPC més un punt aquest any; IPC més 3 punts en 2015 i en els anys tres exercicis següents de l'IPC més 4 punts .

Pel que fa a la bombona de butà , que utilitzen uns vuit milions de llars , començarà 2014 al mateix preu , 17,5 euros , ja que, d'acord amb el nou mecanisme aprovat el maig d'aquest any pel Govern per fixar el cost d'aquest combustible , no es revisa fins al mes de març .

A més , des de 2014 la revisió de preus en els contractes del sector públic no podrà estar vinculada a "cap tipus d'índex general de preus ni fórmula que el contingui " , segons estableix una disposició dels pressupostos generals de l'Estat que serà regulada en la llei de desindexación , encara en tràmit parlamentari .

El salari dels empleats públics seguirà congelat per quart exercici consecutiu el 2014 , tot i que els funcionaris recuperaran un dia d'assumptes propis ( " moscosos " ) , de manera que tindran quatre dies de festa per aquest concepte l'any vinent .

El salari mínim interprofessional ( SMI ) es mantindrà congelat en 645,30 euros al mes ( 21,51 euros diaris ) , igual que l'indicador públic de renda d'efectes múltiples ( IPREM ) , utilitzat per determinar l'accés a ajuts i subvencions , que per quart any consecutiu es quedarà en 532,51 euros mensuals .

La recomanació per als salaris privats és que no pugin més del 0,6% , segons el que estableix el II Acord per a l'Ocupació i la Negociació Col · lectiva 2012-2014 subscrit per CEOE , CEPYME , UGT i CCOO .