La companyia Sacyr s'ha desplomat en borsa després d'anunciar ahir que suspendrà les obres d'ampliació del Canal de Panamà si les autoritats panamenyes no li reconeixen uns sobrecostos de 1.600 milions de dòlars (uns 1.168 milions d'euros).

A la sessió d'ahir, les accions de Sacyr es van enfonsar un 8,95%, fins als 3,43 euros per títol, en la que ha suposat la major caiguda de l'IBEX 35 i la segona del mercat continu.

La possible suspensió de les obres ha portat el president de Panamà, Ricardo Martinelli, a anunciar que viatjarà a Espanya i Itàlia per exigir als seus governs que facin que les seves empreses compleixin amb el contracte.

"Aniré a Espanya i Itàlia a exigir-li a aquests governs, perquè no pot ser que una empresa posi una quantitat enorme de sobrecost en una obra d'ampliació, que és una obra per a la humanitat, que quan ells van licitar van posar un preu i ara vénen amb la història que estan pujant els preus", va declarar.

El Grup Units pel Canal (GUPC), consorci liderat per Sacyr, va anunciar dimecres que suspendria les obres d'ampliació del Canal de Panamà davant la impossibilitat de portar-les a terme per l'import inicialment fixat en el contracte.

El consorci -integrat també per la italiana Impregilo, la belga Jan de Nul i la panamenya CUSA- ha enviat a l'Autoritat del Canal de Panamà (ACP) una nota de preavís de suspensió dels treballs, per la qual aquesta disposa de 21 dies per "complir amb els requeriments sol·licitats" si vol evitar la paralització de les obres.

Aquests sobrecostos ascendeixen a uns 1.600 milions de dòlars (1.168 milions d'euros) i corresponen a suposats incompliments contractuals per part de l'ACP als quals no ha donat resposta, segons els constructors.

El GUP es va adjudicar el projecte d'ampliació per un valor total de 5.250 milions de dòlars (uns 4.032 milions d'euros), dels quals 3.118 milions (uns 2.278 milions) corresponen al contracte per a la construcció de les noves rescloses.

Bechtel, la empresa dels Estats Units que competia amb Sacyr per adjudicar-se l'obra -va presentar una oferta gairebé mil milions de dòlars superior- ja va alertar que la proposta del grup espanyol no era suficient "ni per posar el formigó".

Així consta en documents revelats per Wikileaks, en què la firma nord-americana sospitava que Sacyr intentaria renegociar a l'alça el contracte.