Punt i final a la campanya de Nadal amb resultats esperançadors per al sector del comerç. Potser per la il·lusió d'un 2014 en el qual tothom vol començar a veure brots verds, la sensació que han deixat aquests darrers dies és de remuntada de l'activitat. L'exemple d'aquest punt d'inflexió el trobem a l'Espai Gironès, fonts del centre comercial van indicar que enguany s'ha notat un canvi a través de dos elements: Un primer la implicació dels comerciants i un segon les vendes. Pel que fa al primer dels elements, segons un portaveu del centre comercial, els botiguers s'han agafat la campanya nadalenca "amb una empenta que no es veia des de feia 2 o 3 anys". En els propers dies es farà un balanç acurat de com han anat les vendes però la sensació que tenen a Espai Gironès és que han pujat.

Les sensacions del centre comercial saltenc coincideixen amb les dades que té la Confederació de Comerç de Catalunya. El seu secretari general, Emiliano Moroto, va explicar que les compres nadalenques s'han incrementat un 3% respecte a les xifres que es van registrar ara fa un any. "S'ha animat" i la dada "és molt positiva tenint en compte la davallada" d'anys anteriors, va recordar.

Tot i que la Confederació encara no té la xifra exacta del volum de vendes d'aquests dies, Moroto va sentenciar que els comerciants estan "satisfets". Per Nadal els productes d'alimentació són els més demanats mentre que de cara a Reis els clients opten més per roba, joguines i articles d'informàtica.

Amb l'optimisme amb el qual s'ha acabat aquesta campanya de Nadal les rebaixes començaran demà dimarts mateix amb bon peu. Des d'Espai Gironès van indicar que el període començarà amb descomptes agressius del 50% cap amunt. Aquesta és una tendència que ja s'ha vist altres anys, sobretot des que va començar la crisi. Des de la Confederació de Comerç de Catalunya creuen que enguany les rebaixes aniran bé i pronostiquen un augment de vendes d'entre el 3 i el 5% respecte les que es van fer l'any passat.

Un dels fenòmens que també es veuen des de fa uns any són el d'aquells regals de Reis diferits. És a dir, esperar a les rebaixes per comprar aquelles peces de robes que volies regalar el dia 6 però que el 7 les trobes a meitat de preu.

Segons la Confederació de Comerç de Catalunya la xifra de volum de vendes podria tancar-se al voltant dels 800 milions d'euros. Calculen que cada català hi destinarà entre 90 i 100 euros i van detectar que, més enllà dels descomptes, cada cop més els clients opten per productes més barats i econòmics a l'hora de comprar durant les rebaixes.

En qualsevol cas i segons les dades de la Confederació, les rebaixes començaran amb descomptes de fins al 50%. "Són percentatges interessants" per aconseguir una bona campanya, va reconèixer el secretari general de l'entitat.