La ministra de Foment espanyola, Ana Pastor, i el secretari d'Estat de Cooperació Internacional i per a Iberoamèrica, Jesús Manuel Gràcia, es reuneixen avui a Panamà amb el president del país, Ricardo Martinelli, per abordar la situació de les obres d'ampliació del canal, que executa un grup liderat per la societat espanyola Sacyr que ha amenaçat amb aturar-les perquè diu que no pot assumir el sobrecost dels treballs.

Pastor també es reunirà amb els responsables del consorci que construeix l'ampliació del canal i amb el ministre per a Assumptes del Canal, Roberto Roy, i l'administrador de l'Autoritat del Canal, Jorge Quijano.

Amb aquesta visita, Pastor pretén "ajudar" i "intervenir" en la resolució del conflicte que s'ha creat després que el consorci liderat per l'espanyola Sacyr anunciés que planeja paralitzar les obres. El Grup Units pel Canal (GUPC), consorci liderat per Sacyr, va anunciar dimecres que suspendrà les obres d'ampliació del canal de Panamà davant la impossibilitat de fer-les per l'import inicialment fixat en el contracte.

El consorci, integrat també per la italiana Impregilo, la belga Jan de Nul i la panamenya CUSA, ha enviat a l'Autoritat del Canal de Panamà (ACP) una nota de preavís de suspensió dels treballs, segons la qual disposa de 21 dies per "complir amb els requeriments sol·licitats" si vol evitar la paralització de les obres. Aquest sobrecost puja a uns 1.168 milions d'euros, que se sumarien als poc més de 4.0oo milions d'euros del contracte, i corresponen a suposats incompliments contractuals per part de l'ACP als quals no ha donat resposta, segons els constructors; ACP, per la seva banda, els nega.