El Banc Central Europeu (BCE) deixarà inalterats els tipus d'interès al mínim històric del 0,25 % malgrat que la inflació a tornat a caure, preveuen els experts.

Així mateix descarten que el president del BCE, Mario Draghi, anuncïi noves mesures no convencionals de política monetària. El BCE va baixar inesperadament a començaments de novembre el preu del diner en un quart de punt, fins al nivell actual del 0,25%, perquè preveu "un període prolongat d'inflació baixa".

La inflació interanual a la zona de l'euro va baixar el desembre una dècima i es va situar en el 0,8 %, respecte del mes anterior.

La inflació subjacent, si s'exclouen els preus dels aliments i de l'energia, que són molt volàtils, es va situar en el 0,7 % el desembre, el nivell més baix des de la creació de la zona de l'euro.

La taxa d'inflació havia baixat l'octubre fins al 0,7 %, nivell que va portar el BCE a actuar al mes següent.

"Estem segurs que la taxa d'inflació no caurà més els pròxims mesos. No obstant això, és possible que el BCE adopti més mesures d'expansió monetària per impulsar el baix nivell de préstec", considera l'analista de Commerzbank Christoph Weil.

La reducció de la inflació en el segon semestre de 2013 es deu a la caiguda dels preus de l'energia, tendència que probablement no continuarà perquè els preus del petroli en euros han assolit nivells mínims, assenyala Weil.

L'objectiu a mitjà termini del BCE és una inflació lleugerament per sota del 2%. BCE preveu una inflació mitjana de l'1,1 % el 2014 i de l'1,3% el 2015.