Girona, Tossa de Mar, Santa Cristina d'Aro i Sant Feliu de Guíxols, han firmat aquest dijous el pacte GECODIT per al desplegament d'antenes de telefonia mòbil. L'acte ha estat presidit pel director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació del Departament d'Empresa i Ocupació, Jordi Puigneró. Aquest acord té com objectiu aconseguir un desplegament eficient i consensuat d'aquestes infraestructures entre els ajuntaments, les operadores de telefonia mòbil i la ciutadania. La metodologia es basa en les conclusions de l'informe de recerca desenvolupat pel centre de recerca en Governança del Risc (GRISC) de la UAB. D'aquesta manera, ja són 17 els municipis catalans adherits a aquest pacte.

L'acte també ha comptat amb la presència de l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, l'alcaldessa de Tossa de Mar, Gisela Saladich, l'alcalde de Santa Cristina d'Aro, Josep Llensa, i l'alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Joan Alfons Albó, i diversos representants de les empreses operadores de telefonia mòbil. "En concret, a la ciutat de Girona, la signatura d'aquest pacte significa que s'integraran i s'adaptaran les antenes existents i que, en el desplegament de noves antenes de telefonia, es facilitaran espais municipals, s'instal·laran amb criteris de mimetització i s'agilitzarà la tramitació ambiental", ha comentat el regidor de Sostenibilitat i Participació Ciutadana de Girona, Jordi Fàbrega. "A més, es donarà el màxim d'informació i seguretat a la ciutadania pel que fa al control de radiacions electromagnètiques", ha afegit.

Actualment, a Girona, hi ha dotze sensors de radiacions electromagnètiques distribuïts per la ciutat i que es poden consultar per via web. El pacte GECODIT (Generació de Consens en el Desplegament d'Infraestructures de Telefonia Mòbil) permet que ajuntaments, operadores i representants de la ciutadania arribin a un consens per al desplegament de les infraestructures de telefonia mòbil als municipis.

Es tracta d'un document, resultats de l'aplicació d'una metodologia de consens i diàleg entre les parts implicades en el desplegament d'infraestructures de telefonia mòbil, amb l'objectiu que aquest desplegament sigui eficient, ordenat i consensuat entre totes les parts. La metodologia que s'aplica es basa en les conclusions de l'informe de recerca 'Metodologia per a la generació del consens social en el desplegament de les infraestructures de telefonia mòbil a Catalunya' desenvolupat pel centre GRISC de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Paral·lelament, aquest pacte s'emmarca dins del projecte de la Governança Radioelèctrica que té com a principal objectiu coordinar les polítiques de la Generalitat en matèria de comunicacions electròniques i de medi ambient per tal de millorar l'accés a les xarxes de comunicació sense fil a la ciutadania. Amb aquesta nova adhesió, el procés GECODIT ja s'està desenvolupant a 17 municipis de tot Catalunya sota la coordinació de la Direcció General de Telecomunicacions i Societat de la Informació (DGTSI). La majoria dels municipis implicats tenien problemes des de fa anys amb el desplegament d'antenes de telefonia mòbil que feia que el servei fos deficient.