La patronal Pimec Comerç va assenyalar que el volum de vendes en els petits i mitjans comerços de Catalunya han augmentat un 5% respecte la campanya de Nadal de l'any passat. El president de l'organització, Alejandro Goñi, matisa que "la darrera campanya va ser tan dolenta que era fàcil superar-la". No obstant, assenyala que "els comerciants catalans observen amb optimisme aquesta millora i esperen que aquesta tònica continuï durant aquest 2014".

A la ciutat de Girona, tot i que la campanya de Nadal del comerç continua fins el diumenge 5 de gener, festiu d'obertura comercial, els establiments associats al Girona Centre Eix Comercial fan "un balanç positiu de les activitats organitzades al carrer per dinamitzar el comerç de la zona".

A través d'un comunicat, el president de Pimec Comerç va insistir que l'actitud del consumidor "segueix sent més reflexiva que compulsiva ja que la situació d'incertesa que hem patit en els darrers anys han canviat els hàbits de consum en la nostra societat".

Pel que fa els sectors, tots han patit un lleuger augment durant aquesta campanya, i en alguns casos, com l'alimentari, el de les joguines o els productes informàtics, de manera menys acusada.

Alejandro Goñi alerta que "l'embolic legislatiu que existeix sobre el comerç ha permès que grans distribuïdors hagin fet rebaixes durant la campanya de Nadal i això, evidentment, perjudica els petits".

I és que el proper dimarts, tal com marca la normativa catalana, s'inicia el període de rebaixes d'hivern i els petits i mitjans establiments catalans oferiran forts descomptes, que oscil·laran entre el 40% i el 60%.

Pimec preveu que la primera setmana serà forta, assolint el 60% de la facturació de la campanya, però posteriorment les vendes aniran disminuint. La roba, el calçat i els productes de parament de la llar seran els més venuts.

Mentrestant, l'Associació de Grans Empreses de Distribució (Anged) ha demanat que els establiments ubicats al centre de les ciutats puguin obrir fins a mitjanit en la vigília de Reis, per afavorir així les compres d'última hora.

Fonts de l'entitat a Catalunya van explicar que, d'aquesta manera, es compensaria el temps de vendes que es perd en aquests locals la tarda del 5 de gener per culpa de les cavalcades de Reis.

"Des de les 16:00 fins a les 20:00 hores no es ven res al centre de la ciutat", van assegurar les esmentades fonts, que van recordar que abans les botigues ja obrien fins a les dotze de la nit en vigília de Reis.