CiU i ERC presentaran una esmena per incloure en la proposició de llei d'horaris comercials les consideracions fetes pel Consell de Garanties Estatutàries que aconsella ampliar de vuit a deu els festius en què els comerços poden ?obrir, segons van explicar fonts parlamentàries.

L'òrgan consultiu de la Generalitat va dictaminar a final de l'any passat que és inconstitucional limitar a vuit els diumenges i ?festius d'obertura comercial a Catalunya, ja que, segons un Reial Decret del Govern espanyol, no poden ser inferiors a deu.

L'esmena serà fruit d'una transacció entre CiU i ERC, que van ser els dos grups que van presentar la proposició de llei d'horaris comercials per blindar la normativa del comerç de Catalunya davant de la normativa liberalitzadora del Govern central.

Les fonts precisen que el Parlament aprovarà aquests canvis a final d'aquest mes de gener o principis de febrer i que seran d'aplicació immediata.

L'esmena que preparen aquests grups també deixarà a criteri dels ajuntaments l'elecció d'aquests dos dies suplementaris d'obertura comercial, amb el que s'uniran als dos dies que ja escullen ara els consistoris, tot i que les seves propostes hauran de comptar amb el vist-i-plau del departament d'Empresa i Ocupació.

Nova llei de Comerç

Aquests canvis també seran inclosos en la nova llei de Comerç que prepara la Generalitat, una llei marc que regularà tots els aspectes del sector i amb la qual l'Executiu català pretén preservar al màxim les competències catalanes i el model comercial català.

Fonts de CiU van explicar que el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries de Catalunya ha estat "positiu" perquè ratifica en més d'un 90% la normativa comercial de Catalunya.

La Generalitat s'ha oposat a les mesures liberalitzadores del comerç establertes pel Govern i sempre ha defensat un model comercial propi per a Catalunya.

La normativa catalana manté un màxim de 72 hores d'obertura comercial a la setmana amb, fins ara, vuit festius d'obertura permesa a l'any, i l'exclusió de l'horari general dels establiments comercials d'alimentació en una superfície de fins a 150 metres quadrats, a més de tenir dos períodes de rebaixes.

La norma aprovada pel Govern de l'Estat estableix mesures liberalitzadores del comerç que, per exemple, permeten als comerciants fer rebaixes durant tot l'any, ampliar el nombre mínim de festius d'obertura i obliga a diverses ciutats a liberalitzar horaris en zones turístiques.

Segons CiU, l'ampliació de vuit a deu els festius d'obertura comercial per a l'adaptació de la norma catalana al dictamen del Consell de Garanties Estatutàries compta amb el suport d'organitzacions com Pimec Comerç i la Confederació de Comerç de Catalunya, que veuen aquesta modificació com un mal menor davant de la normativa liberalitzadora estatal.

El Consell de Garanties Estatutàries és un òrgan consultiu que vetlla per l'adequació a l'Estatut i a la Constitució dels projectes normatius que se sotmeten a la seva consideració.