El sector de la construcció d'habitatges a Girona sembla no haver tocat fons i no es recuperarà almenys fins al 2016. Així ho indiquen les dades de visats del Col·legi d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Girona, que registren la pitjor dada d'habitatge acabat de la sèrie històrica que es va iniciar fa 28 anys.

L'any passat es van acabar a les comarques gironines 922 habitatges, un 51,6% menys que l'any anterior i la dada més baixa des de 1986.

El president del Col·legi d'Aparelladors, Joquim Romans, va destacar que per primer cop a la història, l'habitatge unifamiliar és majoritari a la demarcació, arribant a suposar el 58% del total.

Es tracta, en la seva majoria, d'habitatges que promouen els mateixos propietaris amb la intenció de viure-hi.

I és que, segons Romans, "molts promotors professionals que tenen excedent de pisos sense vendre i no s'atreveixen a construir més".

L'habitatge plurifamiliar (blocs de pisos), que va arribar a representar el 70% del total de la producció de construcció residencial a G irona entre els anys 2006 i 2011, és cada vegada més residual.

Aquesta tendència, segons els aparelladors gironins fa que la caiguda d'activitat no sigui tant pronunciada: l'habitatge unifamiliar, ja sigui amb cases aïllades o aparellades, sol tenir més metres quadrats i per tant suposa un volum de facturació més elevat que un pis per a tota la cadena d'industrials i professionals que hi intervenen.

Més activitat a la costa

Analitzant les dades per comarques, es constata un descens dramàtic de l'activitat a les comarques d'interior a excepció de la capital de la demarcació. Així, el 88% de la producció l'any passat es va concentrar a la Costa Brava i al Gironès.

Els aparelladors ho atribueixen a les segones residències als estrangers que aprofiten per construir-se cases a la costa o a la capital

Mentrestant, la xifra d'habitatges contractats -pas previ a la construcció definitiva- segueix caient. L'any passat es van concedir visats per iniciar 476 habitatges a la demarcació, un 19% menys que l'any anterior Tot i això, la sotragada que amb la crisi pateix el sector va comportar que els promotors renunciessin a emprendre fins a 776 pisos contractats en els darrers anys. Des de 2008, les renúncies s'acosten a les 9.000.

Al marge de l'obra nova, la rehabilitació tampoc passa pel seu millor moment. L'any passat es van acabar 922 rehabilitacions -amb una caiguda anual del 7%- i se'n van contractar 410, un 40% menys que l'any anterior. En l'actualitat, la rehabilitació representa un 36% de la contractació i un 29% de la superfície acabada.

Els aparelladors gironins assenyalen que les xifres de 2014 seran similars a les de l'any passat i que ja "no baixaran d'una forma significativa". Confien, en línia amb l'informe Euroconstruc, que l'activitat s'estabilitzarà el 2015 i que començarà a créixer moderadament el 2016.