D'

acord amb el document "Riscos globals 2014", la creixent disparitat entre països rics i pobres i dins dels mateixos Estats és una de les principals amenaces a l'estabilitat, a més de comportar el perill de crisis d'aliments i pandèmies.

"Les diferències econòmiques porten els països a centrar-se en assumptes locals i deixar de banda polítiques a llarg termini, com el canvi climàtic o l'estratègia sanitària, que calen per a la governança mundial", va dir John Drzik, president de riscos de la consultora Marsh &McLennan i un dels autors de l'estudi.

L'informe anual del Fòrum de Davos, elaborat per acadèmics i empresaris de bancs i asseguradores, analitza un total de 31 riscos, als quals, segons va opinar l'economista cap Jennifer Blanke, només es pot fer front amb "cooperació internacional".

Altres amenaces a les quals cal "adaptar-se i prevenir", va assenyalar, són l'elevada desocupació juvenil en "economies madures" com Grècia i Espanya, la possibilitat d'"una apocalipsi cibernètica" -una caiguda global d'Internet- i ?fenòmens meteorològics extrems.

Respecte a la desocupació, que es considera un risc "probable" i "de gran impacte potencial", els autors es refereixen al desafiament que afronten els joves que arriben a la majoria d'edat en aquesta dècada, amb poques oportunitats de tenir feina i alts costos d'educació.

Per la crisi financera i la globalització, la generació més jove dels mercats madurs -a la que anomenen "generació perduda"- encara "una situació desesperada, amb cada vegada menys oportunitats de treball i amb la necessitat de suportar l'envelliment de la població", va apuntar David Cole, cap de riscos del grup Swiss Re.

D'altra banda, en els mercats emergents, encara que hi ha més feina, "els treballadors encara no posseeixen l'ampli conjunt d'aptituds necessàries per satisfer la demanda", va afegir.

Cole va subratllar la necessitat de dialogar amb els joves per buscar solucions que aspirin a "crear sistemes educatius més adequats i mercats de treball funcionals", així com "un futur sostenible".

Un altre risc important destacat a l'informe és el possible daltabaix de la infraestructura d'internet, a causa de ciberatacs o a causa de l'erosió de la confiança provocada per la vigilància governamental.

Segons els experts, els recents casos d'espionatge han soscavat la voluntat dels països de col·laborar per millorar la governança a la xarxa.

"La confiança a Internet està disminuint com a resultat de l'abús de dades, la pirateria informàtica i les intrusions en la privacitat", va advertir a la presentació a Londres el cap de riscos de Zuric Insurance Group, Axel P. Lehmann.

No obstant això, va apuntar, "una fragmentació d'Internet (en lloc de solucions consensuades) no és la manera correcta de resoldre aquest problema, ja que destruiria els beneficis que ens aporta a tots".

Blanke, l'economista cap del Fòrum, va recordar que cada risc examinat, entre els quals es compten també possibles noves crisis fiscals, "tanca el potencial de provocar una falla a escala mundial", però "és la seva interconnectivitat el que fa que les seves repercussions negatives siguin tan pronunciades ja que, en el seu conjunt, poden exercir un efecte augmentat".

Sobre la possibilitat de futures fallides del sistema financer, l'informe indica que persisteix "la incertesa sobre els actius de molts bancs" i el perill que es generin noves bombolles inversores com les que van precipitar la crisi de 2008.

Els membres del Fòrum Econòmic Mundial, que reuneix a empresaris i líders polítics de tothom, analitzaran les conclusions d'aquest informe en la seva assemblea anual, que se celebrarà entre el 22 i el 25 de gener en l'enclavament suís de Davos.