Setmana molt carregada d'indicadors econòmics rellevants a Espanya. La principal referència del mercat laboral, l'enquesta de població activa del quart trimestre del 2013 confirmava una relativa millora del mercat laboral, si bé existeixen diferents perspectives d'anàlisi. Pel que fa a l'ocupació, les dades del trimestre consoliden una millor evolució que anys anteriors, amb una destrucció de 65.000 persones, però tanquen l'any amb una contracció de prop de 200.00 llocs de treball. Per sectors d'activitat, la sorpresa bé per la industria, que per primera vegada des de la crisi destrueix més llocs de treball que la construcció.

Aquesta reducció de l'ocupació, no s'ha traslladat en un increment dels aturats, que també cauen de 8.900 persones en el trimestre i de 69.000 en el conjunt de l'any. Aquesta paradoxa s'explica per la caiguda de població activa (persones disposades a treballar), que es redueix per la sortida del mercat laboral d'unes 200.000 persones, de les quals el 63% són estrangers. Com a conseqüència la taxa d'atur ha repuntat fins al 26,03%.

Com a contrapunt negatiu addicional, el volum d'aturats de llarga durada, de més de dos anys, que segueix creixent prop dels tres milions de persones, a l'hora que les famílies sense ingressos se situen prop dels dos milions.

En suma considero que les dades del mercat laboral segueixen sent negatives en el conjunt de l'any, malgrat que la darrera part de l'any s'ha estabilitzat la destrucció d'ocupació, assolint registres positius en determinades comunitats autònomes. Les úniques millores rellevants, la reducció modesta del nombre d'aturats, s'expliquen per una caiguda de la població activa, que s'explica principalment per la sortida de mà d'obra a l'estranger.

El Banc d'Espanya ha publicat la seva estimació de creixement econòmic del quart trimestre del 2013, que hauria registrat un increment notable, d'un 0,3% trimestral, el que hauria permès contenir la contracció del conjunt de l'any, fins a l'1,2%. Per components, es consoliden millores parcials de determinats indicadors de consum de les famílies, mentre que les exportacions i importacions haurien registrat una contracció en el trimestre, reflex de la desacceleració econòmica de les economies emergents i en conseqüència del comerç internacional.

A nivell internacional, dos esdeveniments han marcat l'agenda econòmica. En primer lloc, la revisió de les projeccions econòmiques de l'FMI, on l'organisme internacional anticipa una millora del creixement mundial fins al 3,7% el 2014, explicat per la consolidació d'un ritme de creixement més sostingut a les economies avançades. En aquest marc, les projeccions d'Espanya s'han revisat fortament a l'alça, fins al 0,6%, tot i que en l'anàlisi de la situació, l'FMI considera encara elevats riscos que podrien repercutir negativament a la senda de recuperació.

El segon esdeveniment destacat ha estat les noticies respecte a la possibilitat de que la Reserva Federal dels EUA redueixi novament la seva política d'estímul econòmic en la seva reunió de la propera setmana.

El temor dels mercats, especialment emergents, respecte a les repercussions d'aquesta decisió sobre la senda de creixement mundial, ha provocat un nou episodi de tensions els mercats financers, localitzats principalment als mercats de divises sud-americanes