28 de gener de 2014
28.01.2014

Quan la família s'aprofita de l'empresa

El jutge del concurs de creditors de Construcciones y Cálculos Tau diu que els directius van desviar fons per satisfer despeses personals

29.01.2014 | 07:44

Construcciones y Cálculos Tau, empresa de la família Garrido amb seu a Celrà, va ser durant anys un dels referents en la construcció d'equipaments industrials i comercials a Girona. L'any 2012, com moltes empreses del sector, va presentar un concurs de creditors al·legant una brusca baixada de la facturació. A més, va presentar un expedient de regulació d'ocupació per acomiadar una quinzena de treballadors. Aquests van acusar els propietaris de provocar la insolvència de l'empresa.

S'iniciava un llarg procés judicial del que encara queden alguns capítols per escriure, però està posant contra les cordes als integrants de la família Garrido.

El jutjat mercantil que tramita el concurs ha donat part de raó a la plantilla. En un acte conegut fa pocs dies, el jutge acusa els integrants de la família (Jesús Garrido Luna i els seus fills Mariona Garrido Valentí i David Garrido Valentí) de "controlar, gestionar i manipular" diferents societats mercantils, que van usar per a "satisfer despeses personals i familiars, intercanviant activitat i treballadors, facturant-se unes a les altres, cedint parcel·les de negoci d'unes a altres en funció de les conveniències..."

Entre d'altres pràctiques que consten en la resolució -algunes pendents de provar i que són investigades en una altra causa penal- hi ha el fet que la família carregava a l'empresa el manteniment del seu veler, o que van utilitzar l'empresa per a comprar un terreny i edificar un habitatge per a un dels integrants de l'empresa, o la venda de tres vehicles a nom de la companyia a membres de la família pocs dies abans que aquesta presentés concurs de creditors sense que consti l'ingrés dels diners que consten en les respectives factures.

Així mateix, el jutge se sorprèn de l'"elevedíssima retribució" de 145.084 euros que percebia l'únic treballador d'una de les societats investigades (Grup Tau Quatre SL), i que entén que era per a un dels membres de la família Garrido, que "a més es beneficia de la protecció social otorgada als treballadors per compte aliè".

El jutge conclou que, estem davant d'un cas clar de la coneguda com a teoria de l'aixecament de vel, que permet identificar la persona jurídica amb la persona física que la controla però que es manté oculta aprofitant la personalitat jurídica de la societat mercantil.

Per això, determina que els membres de la família Garrido i totes la majoria de societats que controlen tenen responsabilitats vinculades al concurs de creditors de Construcciones y Cálculos Tau. Per això, tant les empreses com Jesús Garrido Luna i els seus fills Mariona i David Garrido Valentí hauran de respondre solidàriament (amb el seu patrimoni) de les indemnitzacions fixades en l'ERO d'extinció de la quinzena de treballadors que van ser acomiadats. La suma supera els 230.00 euros, però podria augmentar perquè l'advocat de la plantilla estudia reclamar els salaris pendents de tot un any.

Mentrestant, la querella presentada pels treballadors al jutjat contra la família Garrido per apropiació indeguda i administració deslleial segueix el seu curs. De moment, el jutge ja ha desestimat la petició d'arxiu dels acusats i del fiscal.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema